Trump bude čelit druhému impeachmentu, žaloba je podle senátorů v souladu s ústavou

Horizont ČT24: Senátoři se začali zabývat žalobou na Trumpa (zdroj: ČT24)

Členové amerického Senátu většinou 56 ku 44 hlasům rozhodli, že žaloba na exprezidenta Donalda Trumpa není v rozporu s ústavou. Proces impeachmentu tak může pokračovat. Bývalý prezident čelí obžalobě za „podněcování ke vzpouře“, které podle předkladatelů ze Sněmovny reprezentantů vyvrcholilo útokem na Kapitol začátkem ledna. Trumpovi právníci argumentovali, že projednávání ústavní žaloby v době, když už Trump není v úřadu, ústavě odporuje. Podle hlavního zástupce Sněmovny reprezentantů by však odmítnutí žaloby před samotným projednáváním obsahu vytvořilo nebezpečný precedens.

To, že většina senátorů bude s pokračováním procesu souhlasit, se očekávalo. „K padesátičlennému demokratickému táboru se přidalo šest republikánů,“ řekl k výsledku hlasování zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský. Ve středu tak začne prezentace argumentů k samotnému obvinění. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů i Trumpova obhajoba budou mít k dispozici po 16 hodinách.

Ústavní žaloba schválená Sněmovnou reprezentantů 13. ledna viní Trumpa, že své příznivce vyprovokoval ke vpádu do sídla Kongresu. Nepokoje ze 6. ledna si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných a přerušily schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Ty Trump celé týdny označoval za zmanipulované a své nepravdivé tvrzení zopakoval i 6. ledna, načež vyzval příznivce k manifestaci u Kapitolu. Podle sněmovny se dopustil „podněcování ke vzpouře“.

Trumpův právní tým věc vidí opačně. „Skutečnou pravdou je, že lidé, kteří zločinně vnikli do Kapitolu, tak učinili sami od sebe a ze svých vlastních důvodů,“ píše Trumpova obhajoba v dokumentu, který v pondělí předložila Senátu.

„Pro obrovskou část Američanů bude soud svým způsobem vyrovnáním s tím, co se odehrálo 6. ledna v budově Kapitolu. Pro část amerických voličů jsou totiž obě komory Kongresu něčím nedotknutelným, samotným základem americké demokracie, kterou uctívají,“ vysvětluje velký zájem veřejnosti o proces Miřejovský.

Zpravodaj ČT: Pro konání soudu se hlasy najdou, na odsouzení Trumpa ale zřejmě ne (zdroj: ČT24)

Trump k soudu nepřijde

Exrezidentovi obhájci měli v úterý dvě hodiny na to, aby přesvědčili Senátory o neústavnosti žaloby, obžaloba dostala stejný prostor na prezentaci opačného pohledu.

Obhajoba v úvodních vystoupeních popisovala žalobu jako produkt přirozené „touhy po odplatě“ po šokující události i jako projev „čiré, pomýlené stranické politiky“. „Ve skutečnosti jsme tady proto, že většina ve Sněmovně reprezentantů se nechce v budoucnu utkat s Donaldem Trumpem jako s politickým rivalem,“ řekl Trumpův právník Bruce Castor. Někdejší prokurátor zároveň podotkl, že Trump už „byl odstraněn voliči“.

„Prezident Trump sem poslal své právníky ve snaze zabránit Senátu ve vyslechnutí faktů tohoto případu. Chtějí prohlásit proces za ukončený ještě před předložením jakýchkoli důkazů,“ řekl na úvod svého vystoupení demokratický kongresman Jamie Raskin, který vede tým „manažerů“ ústavní žaloby.

„Jejich argumentem je, že když spácháte čin zasluhující impeachment během svých posledních týdnů v úřadu, děláte to s ústavně danou beztrestností. Projde vám to,“ pokračoval někdejší profesor ústavního práva. Senátorům pak byla přehrána kompilace záběrů ze 6. ledna včetně tehdejšího Trumpova vzkazu k výtržníkům obsahující slova „milujeme vás, jste výjimeční“.

Trump do Senátu nedorazí. „Nebude vypovídat, a to je nejspíš to nejlepší rozhodnutí, které mohl udělat. Pokud by dorazil a snažil se hájit osobně, jen by tím dal šanci demokratickým senátorům, aby se jej pokusili vyprovokovat k prohlášením, kterých by později mohl litovat,“ dodal zpravodaj ČT.

Projednávání ústavní žaloby je zatím naplánované do neděle a pakliže nebudou předvoláni svědci, mohlo by být uzavřené už na začátku příštího týdne.

Exprezident věří, že se v Senátu nenajde dost republikánů pro uznání jeho viny. Podle CNN se realitní magnát soustředí na to, jak potrestat deset republikánských kongresmanů, kteří v dolní komoře pro vznesení žaloby hlasovali. Televizní stanice cituje Trumpova poradce, podle nějž bývalý šéf Bílého domu chce hnát tyto republikány k odpovědnosti za „obrácení se proti národu“.

Trump těsně před vypuknutím násilností vyzval své příznivce k pochodu na sídlo Kongresu. V projevu u Bílého domu hovořil o poklidném protestu, zároveň však pokračoval v nepravdivých výrocích o volbách a vykresloval „boj“ za záchranu země. Jeho odsouzení se ale nezdá být pravděpodobné. K padesáti demokratickým senátorům by se muselo připojit nejméně sedmnáct republikánů. V lednu ovšem jen samotné konání procesu podpořila pětice republikánů z horní komory.

Podezřelý telefonát do Georgie

Trump čelí právním problémům nejen na federální úrovni. Úřady v americké Georgii oficiálně otevřely vyšetřování telefonického rozhovoru z počátku ledna, v němž někdejší prezident georgijského státního tajemníka Brada Raffenspergera nabádal, aby pro něj našel tolik hlasů, kolik bylo třeba k porážce vítěze voleb Joea Bidena.

„Úřad státního tajemníka vyšetřuje stížnosti, které obdržel. Vyšetřování spočívá v ověřování skutečností a je správní povahy. Jakékoliv další právní kroky budou přenechány generálnímu prokurátorovi,“ konstatuje mluvčí státního tajemníka.

Podle agentury AP stížnost zaslal profesor práva John Banzhaff, naléhající na zevrubné vyšetření podezření, že se Trump mohl v rozporu se zákony státu dopustit spiknutí za účelem volebního podvodu, navádění ke spáchání trestné činnosti za účelem volebního podvodu a úmyslného zasahování do výkonu volebních povinností.

Vyšetřovatelé mají předložit zjištěné poznatky státní volební komisi, která rozhodne o dalším postupu. Pokud by tento orgán dospěl k názoru, že důkazy svědčí o spáchání trestného činu, mohl by vydat napomenutí či případ postoupit georgijskému generálnímu prokurátorovi.