Trumpa opustili právníci. Ti noví považují impeachment za neústavní

Noví právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa popřeli exprezidentův podíl na podněcování, které vedlo k útoku na Kapitol. Ústavní žaloba, jíž Trump čelí, je podle nich neústavní. Trumpův právní tým, který o víkendu opustilo pět klíčových lidí, se mohl do úterka vyjádřit k obvinění, jež bylo proti Trumpovi vzneseno. Dopustit se podle něj měl podněcování ke vzpouře a Senát začne impeachment projednávat příští týden.

Exprezidentovi právníci ve svém výkladu podle agentur uvedli, že Senát nemá právo soudit Trumpa jako soukromého občana na základě impeachmentu a není ani oprávněn zabránit mu ve vykonávání veřejné funkce v budoucnu.

Trumpovi stoupenci 6. ledna zaútočili na Kapitol. Trump v projevu krátce předtím zopakoval své důkazy nepodložená tvrzení, že skutečným vítězem listopadových prezidentských voleb je on a hlasování provázely podvody. Vyzval stoupence k pochodu na Kapitol, „aby zastavili krádež, ukázali sílu a bojovali jako ďas“. Trump nadále tvrdí, že Joe Biden se stal prezidentem jenom díky rozsáhlým volebním podvodům.

Právnický tým bývalého prezidenta prošel v posledních dnech obměnou. Trumpa nejprve opustila pětice právníků, která měla obhajobu před senátním řízením vést. Jen těsně předtím, než vypršela lhůta pro Trumpovu reakci na ústavní žalobu. Exprezidenta budou bránit před obviněními bývalý pensylvánský prokurátor Bruce Castor spolu s Davidem Schoenem, jenž v minulosti zastupoval Trumpova poradce Rogera Stonea.

Demokraté usilují o to, aby se Trump nemohl znovu ucházet o veřejnou funkci

Svůj právní názor v úterý předložila i žalující strana –⁠ demokraté ve Sněmovně reprezentantů –⁠, která obžalobu schválila 13. ledna. Trump podle materiálu předloženém sněmovními demokraty ohrozil životy všech členů Kongresu, když namířil dav svých stoupenců „jako nabité dělo“ na Kapitol.

Dokument jednoznačně spojuje Trumpovo nepodložené úsilí o zvrácení volebního výsledku s událostmi ze 6. ledna, které skončily smrtí pěti lidí. Podle tohoto materiálu nese Trump nezpochybnitelnou odpovědnost za činy, které ohrozily základy americké demokracie, a Senát by měl jeho vinu uznat.

Demokraté nesouhlasí s názorem republikánských kolegů, podle nichž je neústavní Trumpa soudit, jelikož se stal po odchodu z funkce soukromou osobou. Žádají navíc, aby mu Senát odňal právo zastávat v budoucnu veřejnou funkci.

„Prezident Trump svým chováním porušil vše, co ústava hájí. Pozval dav do Washingtonu, vyprovokoval ho k zuřivosti a jako nabité dělo ho nasměroval (washingtonskou) Pensylvánskou třídou. Když ti lidé přepadli Kapitol, prezident Trump se údajně radoval,“ stojí v rozkladu demokratů.