Truchlící Belgie se ponořila do ticha

Belgie v poledne minutou ticha uctila památku nejméně 31 obětí úterních teroristických útoků v hlavním městě Bruselu. Země drží tři dny státního smutku. Stovky lidí přesně v poledne tiše stály na prostranství před burzou v centru belgické metropole, kde už od úterka vzniká improvizované pietní místo.

Belgický premiér Charles Michel památku obětí uctil v budově Evropské komise společně s belgickým králem, francouzským premiérem Manuelem Vallsem a všemi eurokomisaři. Před evropskými institucemi jsou vlajky na půl žerdi stejně jako před všemi belgickými úřady a bruselským sídlem Severoatlantické aliance.

Jindy rušná Rue de la Loi v centru města, na které leží východ ze stanice metra Maalbeek je nadále uzavřená a neprůjezdná. V poledne zde někteří Bruselané či návštěvníci města tiše stáli na chodnících. Právě u stanice Maalbeek se odehrál jeden z útoků.

Minuta ticha za oběti bruselského útoku (zdroj: ČT24)

Úterní atentáty si podle nejnovějších, ale stále ne definitivních, statistik vyžádaly nejméně 31 mrtvých a více než dvě stovky raněných. Teroristé nejprve odpálili dvě bomby v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později další atentát zdemoloval soupravu metra v centru města.

Květiny pro oběti teroru
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes