Tříletá dívka přežila sama v sibiřské tajze dvanáct dní. Dnes je vynikající baletkou

Horizont ČT24: Dívka, která přežila v lese (zdroj: ČT24)

Její příběh se stal v Rusku před sedmi roky legendárním. Neuvěřitelných dvanáct dní tehdy přežila teprve tříletá Karina Čikitovová o samotě v sibiřské tajze. Kromě několika menších škrábanců se jí nic nestalo. Dnes dívka studuje prestižní baletní školu.

V roce 2014 ji našli záchranáři vyděšenou, vyčerpanou a dehydratovanou. Ve vysoké trávě poblíž Jakutska se tříletá Karina choulila necelé dva týdny. Rozsáhlý tým záchranářů po ní pátral týden. První čtyři dny si matka myslela, že je dívka s otcem ve vedlejší vesnici. Karina tam ale nikdy nedošla. Se svým psem přežila v sibiřské tajze mezi medvědy a vlky o bobulích a vodě z řeky.

Z jejího příběhu pak vznikla kniha pro děti a zdá se, že se z prožitého šoku postupně vzpamatovala. Vyhrála místní dětskou soutěž krásy a studuje baletní školu.

Proslavila se

Ve svém rodišti je celebritou. Lidé ji oslovují na ulici, chtějí se s ní vyfotit. Její pečovatelka Albina Čerepanovová říká, že Karina vůbec nechápe, proč za ní lidé chodí.

Před letištěm dokonce vyrostla socha, která připomíná příběh její záchrany. V té nakonec sehrál důležitou roli pes, který dívku celou dobu uprostřed bažin zahříval. Objevil se najednou ve vesnici a dovedl záchranáře k novým stopám mezi mokřady. Až na štípance a oděrky byla Karina fyzicky v pořádku. O dnech, kdy bojovala o život, nechce moc mluvit – ani se svými nejbližšími.

Dvanáctiletá dívka se podle všeho snaží udělat tlustou čáru za minulostí a upíná pozornost ke svému snu – chce jednou tančit ve slavném Velkém divadle v Moskvě.