Tragická srážka dvou vlaků v Pákistánu si vyžádala nejméně 45 mrtvých

Na jihu Pákistánu zemřelo nad ránem nejméně 45 cestujících při srážce dvou vlaků. Počet obětí se může ještě zvýšit, neboť více než sto dalších lidí utrpělo zranění, někteří velmi vážná. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamější úřady. Záchranáři na místě vyprošťují celý den z poškozených vagonů raněné a těla obětí. Pomáhají jim i obyvatelé blízkých vesnic.

V provincii Sindh narazil expresní vlak do jiné soupravy, která krátce předtím vykolejila. Oba vlaky vezly dohromady asi 1100 cestujících. Úřady se snažily sehnat těžké stroje, aby pomohly s vyproštěním lidí uvězněných ve vracích vagonů. Tato technika však podle místních médií dorazila až více než 15 hodin po neštěstí.

Naděje, že se podaří ještě najít někoho živého, podle záchranářů rychle klesá. Nicméně prohledávání trosek stále pokračuje. Na místo bylo také dopraveno osvětlení, které umožní pracovat v případě nutnosti i během nadcházející noci.

Mrtvé a zraněné pasažéry odváželi do blízkých nemocnic záchranáři, příslušníci policie, ale i místní obyvatelé. Na místo dorazili také vojáci. Podle některých odhadů je část zraněných v kritickém stavu.

Příčina neštěstí je nejasná

Nad příčinou vykolejení vlaku a následné srážky se zatím vznáší řada otazníků. Ajdžaz Ahmad, strojvedoucí expresu, který narazil do vykolejeného vlaku, řekl pákistánské televizní stanici Geo News, že když uviděl vykolejenou soupravu, snažil se ze všech sil brzdit, ale nepodařilo se mu expres zastavit včas. Jak dokázal srážku přežít, nevysvětlil.

Představitel místních úřadů podle agentury AP upřesnil, že nejprve kolem 3:30 místního času (půl hodiny po půlnoci SELČ) vykolejil jeden vlakový expres. Další expresní souprava do něj narazila o několik minut později.

V Pákistánu, kde je údržbě dopravního značení a tratí věnována malá pozornost, nejsou podobné nehody výjimkou, konstatovala AP. V roce 1990 na jihu narazil přeplněný osobní vlak do stojícího nákladního vlaku. Při nejhorším železničním neštěstí v dějinách země zahynulo 210 lidí.