Texas stále trpí pod mrazivou bouří. Problémy s pitnou vodou se týkají téměř poloviny obyvatel

Horizont ČT24: Až polovině domácností v Texasu neteče pitná voda (zdroj: ČT24)

Americký stát Texas má po dnech nezvykle mrazivého počasí na dohled výrazné oteplení a také obnovení dodávek proudu. Po kolapsu elektrické sítě jej nicméně zasahují masivní problémy s distribucí pitné vody. Těžké chvíle kromě milionů domácností zažívá také řada nemocnic, které mimo jiné čelí náporu pacientů, píše deník The New York Times (NYT). Ten už s vlnou extrémního počasí napříč USA spojil 38 úmrtí.

V Texasu kvůli rekordním mrazům ve velkém praskaly vodovodní trubky a zamrzaly studny. Místní skupovali balenou vodu, zatímco ke splachování záchodů používali roztátý sníh. Ve čtvrtek večer se výstrahy o kvalitě vody z vodovodu vztahovaly na přibližně 13 milionů obyvatel, což je skoro polovina populace tohoto druhého nejlidnatějšího státu USA.

Úřady doporučují, aby lidé vodu před konzumací převařili. Unikání vody z rozpraskaného potrubí zároveň na některých místech způsobuje její závažný nedostatek. Město Kyle ve středu požádalo svých bezmála 50 tisíc obyvatel, aby až do odvolání omezili spotřebu na minimum. „Voda by v tuto chvíli měla být používána jen na to udržovat se při životě,“ citoval NYT z prohlášení místních činitelů.

Vedení okresu Harris County, kde žije více než čtyři miliony lidí, ve čtvrtek večer obyvatele vyzvalo k uzavření přívodů do domácností a vypuštění vody z trubek. „V noci budeme mít zase tuhé mrazy. Vzhledem k nízkému tlaku vody po celém regionu, prosíme, nenechávejte své kohoutky otevřené,“ píše se v oficiálním prohlášení na Twitteru.

O víkendu by se mělo oteplit

S teplotami až kolem dvaceti stupňů pod nulou, sněhem či náledím se jih USA potýká od minulého týdne, kdy pro tuto oblast málokdy vídané podmínky přinesl příliv arktického vzduchu z Kanady. Vývoj ochromil dopravu i dodávky elektřiny, v nezateplených domech pak teploty padaly k bodu mrazu, zatímco v supermarketech ubývaly základní potraviny.

Víkend by měl do Texasu přinést výrazné oteplení, kdy se ale fungování infrastruktury vrátí do normálu, není jasné. Výpadky proudu se již daří odstraňovat poté, co rozvodná síť zkolabovala v důsledku extrémní poptávky a problémů s vybavením v elektrárnách všech druhů.

Podle informací deníku The Texas Tribune dělily Texas jen „sekundy a minuty“ od „katastrofického selhání“, po kterém mohli obyvatelé zůstat bez elektřiny celé měsíce. Takto zřejmě zůstane u maximálně několikadenních výpadků. Dodávky dočasně ztratily asi čtyři miliony zákazníků, ve čtvrtek večer web poweroutage.us hlásil už jen kolem 200 tisíc zasažených odběratelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chaotická byla nadále situace v některých texaských nemocnicích, které se podle NYT potýkaly se zimou, nedostatkem generátorů i vody a přílivem pacientů na pohotovostech. „Dovážíme vodu kamiony, abychom mohli splachovat záchody,“ řekla manažerka nemocniční sítě Houston Methodist Roberta Schwartzová.

„Zimní bouře“ patrně ustoupí na sever

Jedna z nemocnic v Austinu kvůli nedostatku prostředků sáhla po mimořádném převozu pacientů. Na jednom z oddělení dallaské Baylor University Medical Center zase prasklá trubka poničila strop a vyslala proud vody přímo do prostor pohotovosti.

Extrémní podmínky v posledních dnech trápily i řadu dalších amerických států, přičemž při nehodách na namrzlých silnicích či v důsledku pokusů o zahřátí svých domácností zemřely desítky lidí. Očekává se, že masivní „zimní bouře“ bude v nejbližších dnech ustupovat směrem na sever, nadále ale může způsobovat problémy.

„Žiju tady celý život a nikdy jsem neviděla šílenější situaci,“ řekla zpravodajské společnosti BBC Texasanka Susanne Martinezová. „Prostě chceme, aby to už skončilo. Na tohle nejsme zvyklí,“ dodala.