Startuje opožděné fotbalové Euro. Provází ho protiepidemické restrikce

Události: Začíná fotbalové Euro (zdroj: ČT24)

S ročním zpožděním začíná v pátek velká událost pro sportovní fanoušky: šestnácté mistrovství Evropy ve fotbale. Poprvé v historii se hraje po celém kontinentu. Koná se od 11. června do 11. července, mezi čtyřiadvaceti účastníky je i český národní tým. Na hráče i fanoušky se vztahují nejrůznější zdravotnická opatření, ať už jde o testy před zápasy, nebo podmínky spojené s mezinárodním cestováním.

Turnaj se měl původně hrát už loni, ale kvůli pandemii koronaviru byl odložen. Namísto dvanácti zemí se nyní bude hrát v jedenácti (a z toho Skotsko a Anglie jsou počítány za dvě). Irové s hostitelským městem Dublinem totiž přišli o pořadatelství kvůli tomu, že nebyli schopni vzhledem k pandemii garantovat přítomnost diváků na tribunách.

Poprvé v historii Eura bude sudím v zápasech pomáhat videorozhodčí. A vzhledem k nabitému programu v době koronaviru budou moci trenéři stejně jako v dalších fotbalových soutěžích využít pět střídání.

Česká televize odvysílá živě všechny zápasy na programu ČT sport nebo ČT2. Televizní utkání bude tradičně doprovázet i Studio ME.

Stadion v Římě je připraven na úvodní zápas šampionátu mezi Tureckem a Itálií
Zdroj: XImago-Images/Emmefotox (ČTK)/Emmefotox

Covidová situace je v Evropě poměrně klidná, ale…

Těsně před startem fotbalového mistrovství Evropy panovala v pořadatelských zemích relativně dobrá epidemická situace a na všech jedenácti stadionech by se tak alespoň ze začátku mělo hrát se solidní diváckou kulisou.

Na fanoušky i hráče se zároveň vztahují nejrůznější zdravotnická opatření, ať už jde o testy před zápasy, nebo podmínky spojené s mezinárodním cestováním. Jedinou zemí, která aktuálně hlásí výrazný růst nákazy, je Velká Británie, kde skupinovou fázi absolvuje i česká reprezentace.

Co vše se za měsíc může změnit?

Na všech stadionech bude povinné nošení roušek nebo respirátorů a dodržování rozestupů. Diváci budou muset na místo dorazit během přiděleného třicetiminutového okénka, aby se předešlo větším frontám. Na většině stadionů je mezi ohlášenými podmínkami vstupu také potvrzení o negativním testu na koronavirus, nedávném prodělání covidu-19 nebo ukončeném očkování.

Takovéto pravidlo zatím neoznámili pořadatelé v Petrohradu nebo Baku. Bez prokázání bezinfekčnosti bude podle všeho možné jít na zápas také v Glasgow, přestože Skotsko stejně jako celá Británie v posledních dnech eviduje značný nárůst denních počtů infekcí.

Vzhledem k těmto okolnostem nebo množícím se nákazám mezi nominovanými hráči by fanoušci evropského fotbalu mohli zažít velmi nepředvídatelný šampionát. „Mezi dneškem a finále, hraným 11. července, se stále mohou objevit výrazné problémy,“ shrnuje na svém webu sportovní televize ESPN.

Povolené počty fanoušků na stadionech se výrazně liší

Protiepidemická pravidla jednotlivých pořadatelských států se liší. Různí se také plánovaná návštěvnost na jednotlivých stadionech a hygienické režimy pro diváky, ukazují informace na oficiálních stránkách mistrovství.

Nejnižší kapacitní limit stanovili pořadatelé v Mnichově. Místní Allianz Arena může být při prvních zápasech naplněna jen z 22 procent, což znamená okolo čtrnácti tisíc fanoušků. V absolutních číslech je ovšem strop nejnižší ve skotském Glasgow. Na stadion Hampden Park bude podle aktuálních informací vpuštěno maximálně dvanáct tisíc diváků. S omezením návštěvnosti se zatím nepočítá jedině na budapešťském Stadionu Ference Puskáse. Zdejší utkání by tak mohlo na místě sledovat přes šedesát tisíc diváků.

Dánsko pak chystá v pondělí další rozvolnění opatření přijatých proti šíření koronaviru. Lidé již nebudou muset nosit na veřejnosti roušky –⁠ s výjimkou stojících cestujících ve veřejné dopravě. Na zápasy mistrovství Evropy ve fotbale v Kodani pustí úřady 25 tisíc diváků namísto doposud plánovaných 16 tisíc, informovala agentura Reuters s odvoláním na oznámení dánské vlády.

Podle bookmakerů vyhraje Francie, Anglie, nebo Belgie

Fotbalové mistrovství Evropy vyhraje podle sázkových kanceláří jeden z trojice týmů Francie, Anglie, Belgie. Český celek zařadili bookmakeři v pořadí favoritů až na 16. až 18. místo z celkových 24 účastníků. Na český celek lze tipovat v kurzech 120:1 a více. Největším outsiderem jsou nováčci Eura Finsko a Severní Makedonie.

Česká reprezentace bude hrát ve skupině D proti Skotsku (14. června), Chorvatsku (18. června) a Anglii (22. června). První dva zápasy ji čekají na stadionu ve skotském Glasgow, třetí pak v londýnském Wembley.

Zóna pro fanoušky v Glasgow, kde Češi budou hrát první zápas
Zdroj: Andrew Milligan/PA (ČTK)

Ve více než šedesátileté historii byli českoslovenští reprezentant nejúspěšnější v roce 1976, kdy v Jugoslávii vyhráli nad Německem. Výsledkově nejzdařilejší vystoupení po rozdělení Československa zažil národní tým hned při své samostatné premiéře v Anglii v roce 1996, kdy skončil za Němci druhý. 

Euro a politika

Politické a jiné spory se nevyhýbají ani Euru. Nejnovějším příkladem byla stížnost Ruska na podobu dresů Ukrajinců. Evropská fotbalová unie UEFA pak nařídila Ukrajině upravit design dresů, na nichž se nesmí objevit slogan „Sláva hrdinům“, který je podle UEFA jasně politický.

Unie na druhou stranu odmítla stížnost Ruska proti obrysům mapy Ukrajiny na dresu, na níž je zahrnut i Moskvou anektovaný Krym a východní oblasti země kontrolované proruskými separatisty. UEFA také povolila na dresu ponechat slogan „Sláva Ukrajině“, který je sám o sobě apolitický a unie ho pro využití na dresech schválila už v roce 2018.

UEFA nicméně uvedla, že problém vzniká v kombinaci obou sloganů. Formulace „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“ se stala jedním z hlavních hesel demonstrací na kyjevském Majdanu v roce 2014 namířených proti tehdejšímu prezidentovi podporovanému Kremlem Viktoru Janukovyčovi.

Moskva si také tyto slogany spojuje s nacionalistickými skupinami, které během druhé světové války bojovaly proti Sovětskému svazu, což napsala Ruská fotbalová federace v úterý v protestním dopise UEFA. „Specifická kombinace těchto dvou sloganů je zjevně politické povahy s historickým a militaristickým významem,“ uvedla UEFA.

Kdo poklekne a kdo ne?

Na mistrovství Evropy se budou jednotlivé týmy lišit i tím, zda před zápasy hráči pokleknou na podporu kontroverzního hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Poklekávání je silně rozšířeno zejména v anglosaském světě, byť i zde již slábne. Přitom právě ve Skotsku a Anglii (dvě členské země UEFA) hraje česká reprezentace své zápasy ve skupině. 

Čeští fotbalisté poklekli v říjnu 2020 při utkání se Skotskem, za což pak byli některými diváky i politiky silně kritizováni. Od té doby už nepoklekávají. Svůj boj proti rasismu i další projevům nesnášenlivosti, xenofobie či antisemitismu pak prokazovali tím, že ukazovali na nápis na rukávu dresu, jenž odkazuje na kampaň s názvem UEFA Respect.