Soud zamítl obžalobu proti Baldwinovi

Soudkyně v Novém Mexiku zamítla obžalobu proti americkému herci Alecu Baldwinovi, který byl obviněn z neúmyslného zabití v souvislosti se střelbou při natáčení westernu Rust. Učinila tak na základě pochybení policie a prokuratury při zacházení s důkazy, napsala agentura AP, která rozhodnutí soudu označila za náhlé a překvapivé.

„Opožděné objevení těchto důkazů během soudního procesu znemožnilo jejich efektivní využití a ovlivnilo základy spravedlnosti řízení,“ zdůvodnila soudkyně Mary Marlowová Sommerová a dodala, že prokuratura nemůže proti herci stejné obvinění znovu vznést.

Soudkyně už v pátek po třech dnech pozastavila soudní proces, aby zvážila návrh obhajoby na zamítnutí případu kvůli sporným důkazům o munici. Hercovi právní zástupci uvedli, že nebyli seznámeni s jedním z důkazů – ostrými náboji, které na místě natáčení nedaleko Santa Fe zajistil úřad tamního šerifa. Munice se neobjevila ani ve vyšetřovacím spisu.

Baldwin po verdiktu objal svou manželku Hilarii a jeho sestra Elizabeth Keuchlerová se rozplakala. Herec, kterému hrozilo až 18měsíční vězení, poté opustil soudní budovu, aniž by hovořil s novináři.

Šestašedesátiletý Baldwin při natáčení nedaleko Santa Fe v Novém Mexiku 21. října 2021 vystřelil z revolveru, v němž byl ostrý náboj. Zemřela při tom kameramanka Halyna Hutchinsová a režisér Joel Souza byl postřelen.

Herec tvrdí, že zbraň vystřelila omylem a že se řídil pokyny namířit ji na Hutchinsovou, která stála za kamerou. Řekl, že nevěděl, že je nabitá ostrým nábojem. Obžaloba naopak tvrdila, že herec porušil základní pravidla bezpečnosti při zacházení se zbraní.