Situace v Bělorusku se bude zhoršovat, režim je ale neudržitelný, míní analytička Člověka v tísni

Analytička Nadiia Ivanova v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Politická situace v Bělorusku bude čím dál horší, ale status quo nemůže tamní neuznaný režim vydržet déle než několik let. V Událostech, komentářích tak zhodnotila dění ve východoevropské zemi analytička Člověka v tísni Nadiia Ivanova. Ocenila také slova českého ministra zahraničí v demisi, kterými zkritizoval úterní verdikt běloruského soudu nad Sjarhejem Cichanouským a dalšími aktivisty.

Šéf české diplomacie v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) označil rozhodnutí běloruského soudu za opovrženíhodné. „Řekněme si to upřímně, po odsouzení manžela Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení působí (běloruský vůdce Alexandr) Lukašenko jako malý vyděšený kluk. Tento a další uložené tvrdé tresty jsou opovrženíhodné,“ uvedl Kulhánek na Twitteru. Evropská unie by podle něj měla připravit další sankce vůči Minsku.

Ivanova jeho vyjádření přivítala. „Jsem ráda, že pan ministr Kulhánek volil taková tvrdá slova. Doufám, že i evropská diplomacie bude následovat,“ uvedla analytička, která působí jako zástupkyně ředitelky Centra pro lidská práva a demokracii organizace Člověk v tísni.

„Bohužel Sjarhej Cichanouski je jedním z 929 politických vězňů, které dnes v Bělorusku eviduje lidskoprávní centrum Vjasna. Ty tresty (které dostal Cichanouski a další s ním odsouzení) byly zatím nejvyšší, jaké jsme v Bělorusku pozorovali,“ dodala s odkazem na to, že dalších pět odsouzených dostalo tresty v rozmezí čtrnáct až šestnáct let.

Připomněla také, že v odsouzené skupině byli kromě opozičních aktivistů i bloggeři či novináři. „Takže je to vesměs nějaká skupina lidí, která usilovala o změny ve své vlasti, a za to byli režimem potrestáni,“ podotkla Ivanova.

České ministerstvo zahraničí verdikt znovu odsoudilo ve svém středečním prohlášení, ve kterém vyjádřilo solidaritu odsouzeným a jejich rodinám a přátelům. Zástupci občanské společnosti, obránci lidských práv a nezávislí novináři podle resortu nadále v Bělorusku čelí represím. Česko proto v prohlášení vyzvalo Bělorusko k zastavení represí, propuštění všech politických vězňů a zahájení dialogu s občany.

„Západní sankce smysl mají“

Ivanova nečeká, že by se situace v Bělorusku brzy změnila k lepšímu. „Bohužel uvnitř země se bude politická situace vyvíjet jen k horšímu. Lukašenkův režim se snaží zavřít nebo vytlačit ze země všechny, kdo nějakým způsobem usilují o změnu ve společnosti.“

Zároveň ale analytička nepředpokládá, že je současný stav dlouhodobě udržitelný. „Na druhou stranu si myslím, že režim už je v takové situaci, (že) je neuznaný většinou zemí světa. A já si myslím, že status quo nemůže vydržet dlouho. Takže doufám, že ta změna přijde alespoň za několik let.“

Dosavadní reakce Západu na chování běloruského režimu v podobě sankcí podle ní reálné dopady mají. „Běloruský režim například přijal zákon, který bude trestat lidi jen za to, že budou vyzývat k sankcím vůči Bělorusku, za což mohou občané dostat až dvanáct let vězení. Takže očividně jsou sankce pro režim docela bolestivé.“

Domnívá se proto, že by Západ měl v sankcích vytrvat. „Myslím si, že v současnosti nezbývá západním státům nic jiného než tlačit, neuznávat ten režim a snažit se ho potrestat tam, kde ho to bolí – peníze, vývoz, cílené sankce vůči předním představitelům režimu,“ uzavřela analytička.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.