Běloruský soud poslal bloggera Cichanouského na osmnáct let do vězení. Je to pomsta, míní jeho žena

Události: Představitelé běloruské opozice dostali vysoké tresty (zdroj: ČT24)

Běloruský soud poslal bloggera Sjarheje Cichanouského na osmnáct let do vězení. Manžel přední představitelky běloruské opozice Svjatlany Cichanouské se podle obžaloby dopustil přípravy a organizace masových nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Cichanouski, který se chystal kandidovat v loňských prezidentských volbách, všechna obvinění odmítl. Jeho žena verdikt označila za pomstu. Soud uložil dlouholeté tresty rovněž pěti dalším aktivistům a kritikům běloruského režimu.

„Můj manžel Sjarhej Cichanouski byl odsouzen k osmnácti letům vězení. Diktátor se veřejně mstí svým nejsilnějším odpůrcům,“ reagovala Cichanouská na svém twitterovém účtu.

„Zatímco ukrývá politické vězně v uzavřených procesech, doufá, že bude pokračovat v tichosti v represích. Ale celý svět se dívá,“ dodala. Soud s jejím mužem začal v červnu a konal se za zavřenými dveřmi.

O procesu nebyly zveřejněny téměř žádné informace, podotkla agentura AFP, podle níž úřady zakázaly obhájcům veřejně vystupovat.

Vysoké tresty pro dalších pět aktivistů

Verdikt si společně s Cichanouským vyslechlo také dalších pět aktivistů kritických k režimu Alexandra Lukašenka. Bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič dostal čtrnáct let vězení, blogeři Ihar Losik a Uladzimir Cyhanovič patnáct let za mřížemi a aktivisté Dzmitryj Papov a Arcjom Sakav šestnáct let odnětí svobody.

Šestice čelila mimo jiné obvinění, že chtěla v době loňských prezidentských voleb zorganizovat v zemi hromadné nepokoje.

Podle představitelů Evropské unie a Spojených států byli tito lidé oběťmi vykonstruovaných procesů. Americký ministr zahraničí Antony Blinken reagoval varováním, že soudní řízení nebyla v souladu se zásadami právního státu, a vyzval Lukašenkův režim k ukončení kampaně proti zástupcům občanské společnosti, nezávislých médií či politické opozice.

„Tyto odsuzující verdikty jsou novými příklady nepodložených obvinění vznášených vůči běloruským občanům, kteří uplatnili své právo na projev a volali po svobodných a spravedlivých volbách,“ uvedl zase mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Cichanouski chtěl kandidovat proti Lukašenkovi

Cichanouski se loni chystal kandidovat v prezidentských volbách proti dlouholetému autoritářskému vůdci země Lukašenkovi. Úřady mu to však znemožnily a bezpečnostní složky ho loni v květnu zatkly během akce, na níž se sbíraly podpisy na podporu kandidatury jeho manželky. Ta se rozhodla kandidovat místo svého manžela.

V hlasování podle oficiálních výsledků opět zvítězil Lukašenko. Opozice, Evropská unie a některé další země se však domnívají, že výsledky byly zfalšované a že ve skutečnosti zvítězila Cichanouská, která později uprchla do litevského exilu.

V zemi po volbách vypukly obrovské protesty, které policie brutálně potlačila, desetitisíce lidí zatkla. Podle nevládní organizace Vjasna je v této zemi v současné době 912 politických vězňů.

Přední tváře opozice jsou ve vězení či v exilu

Běloruské soudy jsou kritizovány za to, že opakovaně vynášejí politicky motivované rozsudky nad členy opozice a disidenty, poznamenala agentura DPA. Navzdory mezinárodním protestům poslaly tribunály do vězení v posledních měsících několik významných představitelů opozice.

Například v září dostala jedenáct let vězení Maryja Kalesnikavová, která se podle tribunálu provinila mimo jiné spiknutím s cílem převzít moc. Kalesnikavová původně pracovala ve volebním štábu Viktara Babaryky, kterému úřady rovněž nedovolily kandidovat ve volbách. Kalesnikavová se poté postavila do čela opozice společně s Cichanouskou a Veronikou Capkalovou.

Babaryku soud letos v létě poslal na čtrnáct let do vězení. Z předních představitelů opozice dostal nejtvrdší trest Cichanouski, poznamenala agentura AFP. Kromě Cichanouské odjela do zahraničí i Capkalová. 

Čeští politici považují tresty za opovrženíhodné

Odsouzení manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské a dalších opozičních aktivistů označil český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) za opovrženíhodné. „Řekněme si to upřímně, po odsouzení manžela Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení působí Lukašenko jako malý vyděšený kluk. Tento a další uložené tvrdé tresty jsou opovrženíhodné,“ uvedl.

Budoucí šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) napsal, že věznění Cichanouského a dalších několika set lidí pro jejich názory a touhu po svobodných volbách je nepřípustné. „Česká diplomacie se bude i v rámci EU zasazovat o jejich propuštění a dodržování lidských práv,“ avizoval Lipavský.