Sebevražední útočníci Islámského státu vraždili v Iráku a Jemenu

Sebevražedný útočník v jemenské Mukalle zabil až dvacet pět policejních branců. K útoku se podle agentury AFP přihlásil radikální Islámský stát. Ten oznámil, že stojí také za sebevražedným atentátem, při kterém zahynulo nejméně čtrnáct lidí v Iráku, v továrně na plyn ve městě Tádží severně od Bagdádu.

Její lidé zabili jedenáct osob v továrně na plyn v Tádží. Bojovníci Islámského státu za poslední týden pozabíjeli na různých místech Iráku už asi 100 lidí.

Automobil s náložemi vybuchl v Tádží ráno kolem páté hodiny středoevropského času. Do objektu se pak dostalo šest útočníků, kteří na sobě měli vesty s výbušninami. Následovala přestřelka s policisty a podle mluvčího velení operací v Bagdádu vzplály tři zásobníky plynu.

Výbuch u skupiny lidí, kteří chtěli k policii

Jemenská Mukallá bývala baštou odnože Al-Káidy působící na Arabském poloostrově, ovšem v dubnu město dobyla jemenská armáda. Agentura Amak hlásící se k Islámskému státu oznámila, že nálože v Jemenu odpálil muž, který se „chtěl stát mučedníkem“. Trhavina explodovala u fronty, v níž stáli uchazeči o práci u policie.

Jemen je od roku 2014 dějištěm konfliktu mezi šíitskými povstalci a vládou. Teroristická síť Al-Káida využívá chaosu k bojům o území na jihu a východě země. Porážkou v Mukalle přišla podle agentury Reuters o dva miliony dolarů, které tam denně získávala z daní vybíraných v přístavu a z pašování pohonných hmot. V zemi působící Islámský stát spáchal už několik sebevražedných útoků.