Mexický záliv – Ropa, která loni unikala z podmořského vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu, nejspíš geneticky poškodila ryby a mořské plody. Rybáři z Louisiany a okolních států se bojí, že lidé nebudou kupovat jejich produkty. Navíc mořských plodů ubývá a u některých pozorují rybáři zvláštní změny.
Rybáři tahají z Mexického zálivu krevety bez očí
Před ropnou katastrofou denně přiváželi rybáři z výlovu poblíž města Golden Meadow 14 tun krevet. Dnes jich vyloví jen několik kilogramů. Důvodem je silné znečištění moře, krevety se totiž přestaly rozmnožovat. I pár kilogramů je ale těžké prodat, lidé se je bojí jíst. „Ropa totiž dokáže narušit chromozomy, měnit DNA a mutovat buňky,“ říká Gina Solomonová z Rady obrany přírodních zdrojů.
Mořské plody živily rybáře a vlastníky firem z Mexického zálivu desítky let. Teď ale sami upozorňují, že krevety vypadají jinak. „Rybáři vytahují z moře krevety, kterým chybí oči. Evidentně o ně z nějakého důvodu přišly, protože jinak jsou všechny kusy stále živé. Něco není v pořádku,“ tvrdí Clint Guidry z Louisianské krevetové asociace.
Americká asociace pro potraviny ale tvrzení mírní. Míra kontaminace prý tak vysoká není. Robert Dickey z Americké asociace pro potraviny a léky vysvětluje: „Aby vás konzumace ryb a mořských plodů ohrožovala, čili aby obsahovala zdraví nebezpečné množství rakovinotvorných látek, museli byste po dobu pěti let jíst denně asi dvacet osm kilo krevet nebo tři kila ústřic.“
Rybáři bojují o přežití od dubna roku 2010, kdy vybuchla ropná plošina a do moře z poškozeného vrtu vytékala ropa. Z finanční kompenzace ve výši dvaceti miliard dolarů, které jim BP slíbila, zatím dostali rybáři jen necelé čtyři miliardy.