Rusové chystají útok v okupované Záporožské jaderné elektrárně, tvrdí Zelenskyj

Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace od vojenské rozvědky a tajné služby SBU. Tyto informace hodlá předat „Evropě, Americe, Číně, Brazílii, Indii, arabskému světu, Africe a všem zemím, protože naprosto všichni by o tom měli vědět“.

„Připravili (Rusové) pro to vše. Bohužel, není to poprvé, co musím upozornit, že radiace nezná státní hranice, a o tom, koho postihne, rozhodne jen směr větru,“ uvedl Zelenskyj. Kvůli aktivitě ruských sil, které pravidelně útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, bylo zařízení mnohokrát odpojeno od vnějšího napájení, které je také nutné pro chlazení reaktorů. Podle Kyjeva navíc Rusko opakovaně ostřelovalo místa v bezprostřední blízkosti elektrárny. Moskva ostřelování okolí elektrárny popírá a viní z něj naopak ukrajinské síly.

„Nikdy a nikde by nemělo dojít k žádným teroristickým útokům na jaderné elektrárny. Tentokrát by to nemělo dopadnout jako s Kachovskou přehradou: svět byl varován, proto svět může a musí jednat,“ dodal.

Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře k tomu na Twitteru dodal, že Rusko k plánování „rozsáhlého útoku“ vede vědomí, že jeho síly nedokážou dlouhodobě udržet město Enerhodar, kde elektrárna leží. Rusko podle něj chce poškozením elektrárny zastavit ukrajinskou protiofenzivu a vytvořit neobydlenou šedou zónu, jejíž vznik pak na několik dalších let zafixuje územní status quo.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl Zelenského tvrzení jako „další lež“. Právě ruští představitelé ale ve svých vyjádřeních opakovaně lžou, Moskva do poslední chvíle popírala mimo jiné i to, že hodlá zahájit plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu. 

Zaminovaná elektrárna

Záporožská jaderná elektrárna je považována za největší v Evropě. Ruská vojska ji obsadila krátce po zahájení invaze loni v únoru.

Před dvěma dny šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v televizi varoval, že hrozba výbuchu či havárie v elektrárně vzrostla, protože ruští vojáci zaminovali chladicí systém, beztak ohrožený zničením Kachovské přehrady, z níž elektrárna za běžných podmínek čerpá vodu potřebnou pro chlazení reaktorů.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) sice oznámila, že během návštěvy jejího ředitele v zařízení nebyly spatřeny miny v prostoru chladicího systému, jiná místa areálu ale podle ní zaminována jsou. 

„Přítomnost jakýchkoli výbušných zařízení sice není v souladu s bezpečnostními standardy, ale hlavní bezpečnostní funkce zařízení by to významným způsobem neovlivnilo,“ uvedla agentura ve své středeční zprávě.

Kyjev v předstihu varoval i před zničením Kachovské přehrady

Zelenskyj už loni varoval před ruským plánem vyhodit do povětří Kachovskou přehradu, jednu z největších vodních nádrží v Evropě. K protržení přehrady, které způsobilo humanitární a ekologickou katastrofu, došlo začátkem června.

Rusko odmítá, že by za zničením přehrady stálo, a tvrdí, že hráz se protrhla po ukrajinském ostřelování. Kyjev i mnozí analytici to ale odmítají s tím, že je fyzicky nemožné hráz vyhodit do povětří zvenčí a že ji zničili Rusové, kteří ji okupovali od začátku své plnohodnotné invaze a zaminovali.