Rusko zaútočilo na Cherson, Kurachove a Dnipro, jeden člověk přišel o život

Nejméně jeden člověk přišel o život a šestnáct utrpělo zranění během čtvrtečních ruských vzdušných útoků na Ukrajinu. S odvoláním na místní činitele to napsala agentura Reuters. Terči ruských úderů se stala města Dnipro, Cherson a Kurachove, která se nacházejí na východě nebo jihu země. Ukrajina si připomíná 32. výročí vyhlášení své nezávislosti, zároveň je to ale přesně rok a půl od doby, co zemi napadla ruská invazní vojska.

Deset zraněných si vyžádal ruský ranní vzdušný úder na autobusové nádraží v Dnipru, uvedl šéf správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Server RBK-Ukrajina už dříve informoval o zničení dopravního objektu, dvou obytných budov, tří autobusů, několika automobilů a poškození banky, hotelu, čerpací stanice či administrativní budovy.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat podle agentury Ukrinform řekl, že ruské síly vyslaly na Dnipro střely Iskander-M a Iskander-K, které odpálily z ruské Rostovské oblasti a z anektovaného poloostrova Krym.

„Myslím, že jsou to zvířata. Je tady (na autobusovém nádraží, pozn. red.) spousta lidí, přijíždějí a odjíždějí z města. Jak můžete střílet na civilní cíl?“ prohlásil majitel jednoho z místních obchodů, jenž se agentuře Reuters představil jako Serhij.

Jeden mrtvý a čtyři zranění v Chersonu

V Chersonu zahynul kvůli ruskému ostřelování zemědělec a další tři civilisty útoky zranily, včetně sedmileté dívky, uvedli místní činitelé. Farmáře podle oblastního šéfa Oleksandra Prokudina zabilo ostřelování, když pracoval na poli u obce Šyroka Balka.

Při dělostřeleckém útoku na supermarket ve městě Kurachove v Doněcké oblasti byli zraněni tři místní obyvatelé, informovala prokuratura.

Drony nad Ruskem

Ruské ministerstvo obrany podle ruskojazyčného serveru stanice BBC uvedlo, že armáda nad ruským územím sestřelila tři ukrajinské drony – dva z nich nad Brjanskou oblastí a jeden nad Kalužskou oblastí. Brjanská oblast sousedí s Ukrajinou, zatímco Kalužská oblast leží mezi ní a Moskevskou oblastí.

Rusko a jeho metropole se terčem útoků bezpilotních letounů v poslední době stává stále častěji. Rusko z nich obviňuje Ukrajinu, kterou přesně před rokem a půl vojensky napadlo. Kyjev se oficiálně k útokům na ruské území nehlásí.