„Říkejte mi prostě Harry.“ Slavný královský pár končí s povinnostmi Windsorů

Události: Harry s Meghan se loučí s královskými povinnostmi (zdroj: ČT24)

Pro prince Harryho a jeho manželku Meghan začne nová éra, v níž si přáli více pracovat a postavit se na vlastní nohy. Od 1. dubna přestanou být placeni z peněz britských daňových poplatníků a nebudou se účastnit oficialit a reprezentovat královnu. Pár, který vedl dlouhodobě spory s bulvárem, může pokračovat jen ve své soukromé charitě. Bezprecedentní krok, takzvaný Megxit, vyvolal v lednu ve Spojeném království šok. Princ Harry později přiznal, že si tak drsný rozchod s rodinou nepředstavoval.

Podle agentury AP je otázkou, zda se teď z předních členů královské rodiny stanou mezinárodní celebrity, patroni charitativních organizací, či „globální influenceři“. Mluvčí páru uvedla, že se Harry a Meghan chtějí v příštích měsících věnovat rodině a rozvoji svých dobročinných organizací.

„Rozloučili se na sociální síti Instagram, kde mají 11 milionů sledujících. Vzkázali, že v příštích měsících se budou soustředit na svoji rodinu a v době pandemie se budou snažit najít způsob, jak být nápomocní. Charity, které podporují, budou dál podporovat osobně. Všem vzkázali, že děkují za podporu, a aby se o sebe a své blízké pečlivě starali,“ informoval zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

Všichni pociťujeme, že svět v současnosti působí mimořádně křehce. To, co je nyní nejdůležitější, je zdraví každého na světě a to, aby byla nalezena řešení mnoha otázek, jež se objevily v důsledku této pandemie.
Vzkaz Harryho a Meghan světu

Právě na oblíbené sociální síti Instagram přišlo před necelými třemi měsíci i přelomové prohlášení páru. „Máme v úmyslu vzdát se role ,předních‘ členů královské rodiny a pracovat, abychom se stali finančně nezávislými, zatímco budeme nadále plně podporovat Její Veličenstvo královnu,“ uvedli Harry a Meghan 8. ledna.

Tímto krokem manželé zaskočili ostatní představitele monarchie včetně královny Alžběty II. a vyvolali celou řadu otázek. Jednou z příčin rozhodnutí páru byl zřejmě přístup britských médií. Podle analýzy Guardianu vycházelo o Meghan v nedávné minulosti dvakrát více negativních článků než pozitivních.

Britská bulvární média v loňském roce spekulovala o napjatých vztazích Harryho a jeho bratra Williama, synů prince Charlese a zesnulé princezny Diany. V říjnu Harry přiznal, že jsou s bratrem „v tomto okamžiku určitě na rozdílných cestách“. Pozornost vyvolala také skutečnost, že Harry, Meghan a jejich syn Archie netrávili loňské Vánoce s královskou rodinou na venkovském zámku Sandringham, ale v Kanadě, kde se k nim připojila Meghanina matka.

Královnino přání klidu a štěstí

Královská rodina v lednu oznámila, že respektuje přání dvojice žít nezávisleji, byť by upřednostnila, kdyby zůstali naplno členy královské rodiny.

„Jsem ráda, že po několika měsících rozhovorů a nedávných diskusích jsme společně našli pro mého vnuka a jeho rodinu konstruktivní cestu vpřed. Harry, Meghan a Archie budou vždy milovanými členy mé rodiny. Do této dohody jako rodina vkládáme naději, že jim umožní začít budovat šťastný a klidný nový život,“ uvedla tehdy panovnice.

Na základě dohodnutých podmínek nebudou princ a jeho manželka od 1. dubna disponovat titulem královská výsost, i když tento titul jim formálně zůstane. Dále nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině.

„Už nebudou mít svou kancelář v Buckinghamském paláci, o práci tak přijde patnáct lidí. Harry a Meghan si najali nový PR tým v Americe, který pracoval s Meghan v době, kdy byla seriálová herečka,“ sdělil Vostal.

Manželé také přestanou pobírat peníze britských daňových poplatníků. Ty však tvoří pouze pět procent jejich životních nákladů, zatímco drtivou většinu pokrývaly prostředky ze soukromých příjmů prince Charlese. Tyto prostředky jim zůstanou. Jak ujednání s manželským párem fungují, by měl královský palác po roce zhodnotit.

„Sussexovi“ se také zavázali, že státní pokladně vrátí prostředky ve výši 2,4 milionu liber (přes 70 milionů korun), které utratili za renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu. Za pronájem nemovitosti budou nyní platit komerční nájem.

Smutek z neočekávaného konce

Harry a Meghan původně plánovali žít střídavě v Británii a v Kanadě, kde Meghan prožila značnou část herecké kariéry, když působila mimo jiné v seriálu Kravaťáci. Pár chtěl některé své povinnosti v rámci královské rodiny dál vykonávat, ukázalo se však, že to není možné.

„Doufali jsme, že budeme nadále sloužit královně, Společenství a mým armádním spolkům bez veřejného financování. Bohužel to nebylo možné,“ řekl princ, který zůstává šestým v pořadí následnictví na britský trůn.

„Přijal jsem to s vědomím, že to nic nemění na tom, kdo jsem nebo jak jsem oddaný. Ale doufám, že snadněji pochopíte, k čemu jsme dospěli, že si nechám odstup od všeho, co jsem znal, abych učinil krok směrem k tomu, co bude, doufám, pokojnější život,“ prohlásil Harry.

„Spojené království je můj domov a místo, které miluji. To se nikdy nezmění,“ řekl dále princ Harry a dodal: „Jsem velmi smutný z toho, že to takto dopadlo.“

Dvojice krátce po svém lednovém prohlášení odjela do Kanady. Princ Harry se vrátil do Británie po více než měsíci 26. února, aby zde absolvoval sérii posledních veřejných vystoupení coby přední člen královské rodiny.

Harry promluvil kupříkladu ve skotském Edinburghu na konferenci jedné ze svých iniciativ. „Chtěl by na úvod pronést pár vět a dal jasně najevo, že mu všichni máme říkat prostě Harry. Takže dámy a pánové, prosím o pořádně vřelé, skotské přivítání pro Harryho,“ oznámila moderátorka této akce před příchodem prince na podium.

„V onom požadavku se odráží masivní otřes, který britská monarchie zažívá,“ komentovala událost agentura AP.

Jednou z posledních oficiálních akcí „Sussexových“ v Británii byla účast na předávání cen válečným veteránům v Londýně na začátku března. Na ulici tehdy pár nadšeně vítali fanoušci, ze skupinky lidí se ale ozvalo i nespokojené bučení.

S veřejností budou princ a jeho manželka nadále komunikovat prostřednictvím své charitativní organizace, která se měla původně jmenovat Sussex Royal. Tuto značku, o jejíž registraci loni požádali, ale nebudou moci po odchodu do ústraní používat.

Buckinghamskému paláci podle médií vadí především slovo „royal“, tedy královský. Mluvčí páru uvedla, že důvodem tohoto kroku jsou vládní předpisy.

Konec kanadské ochrany

Královský pár rovněž přišel o svoji ochranu v Kanadě. Místní policie ji páru zajišťovala od loňského listopadu, kdy tam rodina britského prince pobývala na šestitýdenní dovolené. Kanadská vláda ale 27. února oznámila, že se tak už dít nebude.

Ochrana aristokratické rodiny by podle tamních médií Ottawu přišla na dvacet milionů kanadských dolarů ročně (344 milionů korun). Na internetu se objevila petice, pod kterou se podepsaly desítky tisíc Kanaďanů odmítajících platit za ochranu prince a jeho rodiny.

Podle kanadských médií je nicméně mínění v zemi rozděleno. Podle jednoho z průzkumů by totiž většina obyvatel chtěla Harryho jako generálního guvernéra, tedy zástupce britské královny.

Vostal: Svatbou Harryho s Meghan chtěla britská královská rodina ukázat, jak je moderní (zdroj: ČT24)

Pár mezitím zamířil do amerického Los Angeles. „Donald Trump už prohlásil, že nebude platit výdaje na jejich ochranu poté, co se z Kanady přestěhovali do Kalifornie. Královský pár poté vzkázal, že nikdy o nic takového nežádal. Čeká se, že výdaje by mohly být v přepočtu kolem 120 milionů korun ročně. Podle britských médií by polovinu měl platit princ Charles,“ uvedl Vostal.

„I když nás tady (na Instagramu) už nebudete vídat, naše práce bude pokračovat,“ napsali vévoda s vévodkyní ze Sussexu na rozloučenou. Podle DPA budou dále zaštiťovat sportovní hry Invictus Games pro invalidní válečné veterány nebo se zasazovat o rovnoprávnost žen. Meghan, bývalá herečka, má také propůjčit hlas slonovi v přírodopisném dokumentárním snímku společnosti Disney.

Meghan je už druhou Američankou, kvůli níž se člen britské královské rodiny vzdal svých povinností. První byla rozvedená Američanka Wallis Simpsonová, do které se britský král Edward VIII. zamiloval natolik, že se v roce 1936 vzdal trůnu, aby se s ní mohl oženit.