Rhodos a Korfu dál bojují s plameny, vyšetřovatelé mluví o možném žhářství

Události ČT: Na Rhodosu pomáhají s hašením i dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Podle agentury AMNA už platí nouzový stav na celém území ostrova. Existuje podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, mají podezření na žhářství. Nové požáry hlásí i střední Řecko.

Hasiči na Rhodu se soustředí na likvidaci požárů v oblastech Malona, Vatio a Gennadi, objevují se ale stále nová ohniska.

Úřady rozšířily nouzový stav o dalších šest oblastí – platí už na celém ostrově. Podle cestovních kanceláří jde pouze o administrativní krok, který pomůže čerpat peníze z krizových fondů, turisty by ovlivnit neměl.

Také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že nouzový stav neznamená evakuaci či omezení příletů. Resort podle něj neeviduje české občany v nouzi, například bez ubytování nebo s potřebou vrátit se do vlasti. Podle Lipavského je aktuálně na Rhodosu pět až šest tisíc Čechů.

„To aktuální opatření znamená, že nyní úřady na celém ostrově mohou jednodušeji a rychleji mobilizovat všechny prostředky k uhašení plamenů, k boji s požáry,“ přiblížil přímo z ostrova zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Už ve středu ráno uvedl, že oheň postupuje vlivem větru především směrem na jihovýchod. Vyšetřovatelé podle něj pracují i s variantou, že požáry byly založeny úmyslně. Živel zatím spálil na Rhodosu plochu asi šest set kilometrů čtverečních, což představuje přibližně desetinu rozlohy ostrova.

Nové požáry vypukly na Korfu a ve středním Řecku

Na žhářství mají úřady podezření také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, největší z nich jsou v severovýchodní části ostrova. Představitel místní správy uvedl, že z místa, kde jeden z požárů vypukl, podle svědků odjíždělo auto. Do boje se zapojily dva vrtulníky a dvě letadla, práce komplikuje vítr.

Úřady vydaly pokyn k evakuaci středisek Loutses, Imerolia, Syki a také Apraos a Kalamaki, uvedla řecká agentura AMNA.

Nové požáry vypukly i ve středním Řecku u měst Velestino a Lamia, v jejichž okolí bylo evakuováno několik vesnic, uvedla agentura Reuters. Podle webu listu Kathimerini zemřeli ve středním Řecku v důsledku požárů dva lidé. 

Studio 6: Hasiči na Rhodosu stále bojují s požáry (zdroj: ČT24)

Mírně ochladit by se mělo ve čtvrtek

Teploty v Řecku ve středu přesahovaly čtyřicet stupňů Celsia, mírné ochlazení se očekává ve čtvrtek.

Kvůli vedru ministerstvo práce na středu zakázalo veškeré venkovní práce, včetně rozvážkových a donáškových služeb, mezi 12:00 a 17:00, píše server Ekathimerini. Ministr slíbil dodržování zákazu přísně kontrolovat s ohledem na nedělní časté nerespektování, provinilcům hrozí pokuty.

V zemi vyhlásili třídenní smutek za dva piloty hasicího letadla, kteří zemřeli při úterní nehodě. Kromě nich podle Reuters přišel o život také farmář, který žil v odlehlé oblasti.