První televizní přestřelka. Podle ohlasů hrála spíše pro Clintonovou

Začátek prvního televizního střetu mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem věnovaný ekonomice se nesl v duchu věcné argumentace, pak se ale zvrhnul v nepřehledný tok osobních výpadů. Trump lhal o svých názorech na intervenci v Iráku a Clintonová zase téměř nemluvila o e-mailové kauze. Trump pak osočil moderátora, že exministryni zahraničí na této otázce řádně nevydusil. Podle časopisu TIME šlo o vůbec první podobnou debatu, kde pravda nehrála roli. První průzkumy sice neukázaly jednoznačného vítěze debaty, mírně navrch ale přece jen měla Clintonová.

Oba kandidáti  vyjádřili se svým vystoupením spokojenost. Republikán Trump si ale zároveň stěžoval na moderátora a na nastavení mikrofonu. Demokratka Clintonová zase zdůrazňovala, že její soupeř podle ní šířil prokazatelné nepravdy.

Trump podle agentury AP prohlásil, že si je jist, že si v debatě vedl mnohem lépe než Clintonová. Kandidátce demokratů by za její výkon udělil známku tři minus. Sám sebe známkovat nechtěl.

Zajímalo by mě, jestli to bylo úmyslně.
Donald Trump

Republikánský kandidát si ale stěžoval na moderátora Lestera Holta, který podle něj měl levicové smýšlení a stavěl se na stranu Clintonové. Trump také prohlásil, že dostal špatný mikrofon, u něhož byla nastavena mnohem nižší hlasitost než u jeho soupeřky.

Trump ale zároveň tvrdil, že nechce věřit na spiklenecké teorie. Clintonová na jeho stížnosti podle AP reagovala pobaveně a sama vyjádřila s výsledkem debaty spokojenost.

Když si někdo stěžuje na mikrofon, neměl dobrou noc.
Hillary Clintonová

Demokratická kandidátka prohlásila, že první předvolební debata ukázala na rozdíly v povaze a v kvalifikaci obou hlavních uchazečů o Bílý dům. „Lidé si mohli sami udělat obrázek o jeho chování, o jeho naturelu,“ řekla o Trumpovi. Zároveň svého soupeře obvinila z šíření zjevných nepravd.

Zpravodaj ČT: Byl to „tavicí kotel myšlenek“

Zpravodaj ČT Martin Řezníček ohodnotil debatu jako „tavicí kotel myšlenek“. Celá debata se podle něj nesla v duchu „kdo co řekl nebo neřekl“. „U Clintonové bylo vidět, že měla některé fráze připravené předem, v některých klíčových momentech se jí ale podařilo zabodovat,“ podotkl novinář.

Debata se po seriózním rozběhu změnila ve změť osobních útoků, které odstartovala demokratka tvrzením, že miliardář chce pomáhat jen bohatým a že kdysi dostal od otce tučnou půjčku. Dál ale v útocích pokračoval už hlavně Trump, který své soupeřce často skákal do řeči. „Ta se nenechala vyprovokovat, nicméně někdy, když na ni útočil, tak se usmívala. Bylo vidět, že to má natrénované, nikdy mu neskákala do řeči,“ podotkl Řezníček.

Série Trumpových lží

Důležitým tématem pak byl i Irák. Trump tvrdil, že nikdy nebyl pro intervenci, a byl tak přistižen při lži. „Existují záznamy, na nichž těsně před vypuknutím války říká, že pravděpodobně bude mít smysl,“ konstatoval Řezníček.

Clintonová také v průběhu diskuse připomněla, že Trump považuje globální oteplování za výmysl Číňanů, na což miliardář reagoval slovy, že to nikdy neřekl. Původní tweet je ale stále veřejný.

Pokud jde o pomoc otce v začátcích podnikání, Trump prohlásil, že to byla „velmi malá půjčka“. List Wall Street Journal ale zjistil, že šlo o více půjček, a navíc osmiciferné číslo.

Clintonová zase popřela, že by se v minulosti vyjadřovala o Transpacifickém partnerství jako o „zlatém standardu mezi obchodními smlouvami“, ale v roce 2012 právě toto uvedla.

Časopis TIME napsal, že šlo o první debatu v moderní éře, v níž se kandidáti neshodli na faktech, ale ani na tom, jestli na nich vůbec záleží. „Jsou to všechno jen slova,“ řekl Trump divákům. Demokratka to ale vidí jinak: „Na slovech záleží, když kandidujete na prezidenta.“

Kauza kolem pracovních e-mailů, jež posílala demokratka přes soukromý e-mail jako ministryně zahraničí, se překvapivě moc neřešila. „Clintonové to prošlo velice jednoduše, víceméně to zmínila ve dvou větách. Řekla, že udělala chybu, kterou by znovu neudělala. Donald Trump se na tom ale překvapivě moc netočil,“ poznamenal Řezníček.

Moderátora kritizoval i proslulý bývalý starosta New Yorku

Trump si ale následně postěžoval na moderátora duelu, kterým byl Lester Holt z televize NBC. Miliardář okamžitě po ukončení duelu prohlásil, že debata byla férová, pak ale Holta kritizoval na Twitteru: „Žádné e-maily, zkorumpovaná nadace Clintonových. A žádné Benghází.“

„Kdybych byl Donaldem Trumpem, nezúčastnil bych se dalších debat, pokud by mi neslíbili, že novinář se bude chovat jako novinář, ne ignorant, který si neověřuje fakta. Moje rada je, že moderátor by měl slíbit, že zůstane moderátorem,“ rozohnil se bývalý dlouholetý starosta New Yorku Rudy Giuliani poté, co Trump zdůrazňoval, že by v USA měl být zaveden zákon a pořádek – jako příklad uvedl New York po 11. září 2001.

Moderátor totiž prohlásil, že Giuliani zavedl protiústavní opatření. Podle mnohých kritiků programu sledování a výslechy osob cílily na menšiny. Místní soud to sice skutečně označil za protiústavní, soud vyšší instance ale tento spor nikdy neurovnal.

„Nekompromisní válka slov,“ hodnotí debatu Rusové

Ruský televizní kanál Rossija 1 nazval diskusi „výměnou sžíravých poznámek“, kde „Rusko bylo jedním z klíčových témat“. Televize mluví o „nekompromisní válce slov“. Nezávislý list Novaja gazeta uvedl, že Trump cílí na proruské sympatizanty v USA, kterým se líbí návrh na omezení vstupu do země pro nelegální imigranty.

Íránská televize IRINN zvýznamnila poznámku Clintonové, že americké sankce přivedly Írán k jednacímu stolu, a Trumpovo prohlášení, že dohoda o jaderném programu je „jednou z nejhorších historických dohod mezi dvěma zeměmi“.

Komentátora katarské televize Al-Džazíra nejvíc zaujalo, že Trump se snažil svést odpovědnost za selhání americké politiky na Blízkém východě na Clintonovou.

Vítěz duelu podle diváků? Výsledky rychlých průzkumů se různí

Podle rychlého průzkumu CNN demokratická kandidátka v debatě zvítězila. Převahu demokratky potvrzují i některé další průzkumy. Podle ankety společnosti Public Policy Polling je například o jejím vítězství přesvědčeno 51 procent dotázaných, Trump vyhrál podle 40 procent.

Podle sondáže CNBC zvítězil u 61 procent diváků Trump, médium ale upozorňuje, že nejde o „vědecký průzkum“.

Server Politico zveřejnil souhrn názorů aktivistů, sociologů a volebních manažerů z demokratického i republikánského tábora. Zhruba 80 procent z nich hovoří o převaze Clintonové a o tom, že demokratická kandidátka byla lépe připravená a úspěšně Trumpa provokovala ke sporným výrokům.

„Hillary Clintonová patří do Bílého domu, Donald Trump do mé show,“ napsal na Twitteru slavný moderátor Jerry Springer.

O duelu se vášnivě debatovalo na sociálních sítích. Jen na Twitteru to bylo pět milionů lidí, z toho 62 procent příspěvků řešilo Trumpa, 444 tisíc pak moderátora.

Interview ČT24: Komentátor Marjanovič z HN k televizní debatě (zdroj: ČT24)