Případ vraždy rappera Tupaca míří po letech k soudu

Horizont ČT24: Americké úřady obvinily muže kvůli vraždě rappera Shakura (zdroj: ČT24)

Případ zastřelení amerického rappera Tupaca Shakura se po 27 letech blíží ke konci. Před soudem v Los Angeles totiž stanul šedesátiletý Duane Davis obviněný z jeho vraždy, kterého úřady zadržely minulý týden. Vražda jednoho z nejpopulárnějších představitelů hiphopu řadu let dlouhodobě vyvolávala otázky a konspirace.

Tehdy pětadvacetiletá hvězda hiphopové scény se 7. září 1996 vracela ze sledování boxerského zápasu v Las Vegas. Na akci došlo k potyčce s členy kalifornského gangu. Auto se čtveřicí kriminálníků poté potkalo Shakurův vůz na silnici, jeho pasažéři několikrát vystřelili.

Střelcem měl být přitom mladík Orlando Anderson, který zemřel o dva roky později. Zbraň mu ale údajně podal jeho strýc Duane Davis. Ten je posledním přeživším z vozu.

V posledních letech o osudné noci několikrát promluvil: „Frajer se poflakoval, choval se jak na přehlídce nebo tak něco. Blbec. Byl vystrčený z okna. Hej, Tupac! Říkali jsme si, že to je s**č.“

„Stále jsme pokračovali ve vyšetřování případu a zejména díky poslednímu přiznání pana Davise, dalším přihlášeným svědkům a nashromáždění mnoha důkazů, jsme se dostali do bodu, kdy jsme se cítili sebevědomě s rozhodnutím obvinit ho z vraždy,“ podotkl zástupce soudních úřadů Steve Wolfson.

Shakur, vystupující pod jménem 2Pac, se proslavil jako představitel stylu, který opěvoval zbraně a násilí. Zpěvák si ve vězení odseděl osm měsíců. Ve světě se přitom prodalo přes 75 milionů jeho desek. Jeho smrt byla jedním z neslavných vrcholů války mezi rappery z východního a západního pobřeží.