Případ, který otřásl nejen Hondurasem. Vrazi ekologické aktivistky si vyslechnou verdikt

Soud v Hondurasu určí trest sedmi lidem, které už dříve uznal vinnými z vraždy ekologické aktivistky Berty Cáceresové. Vůdkyni indiánského hnutí a matku čtyř dětí zavraždili v březnu 2016 přímo v jejím domě. Žena bojovala proti obří přehradě na řece Gualcarque, kterou místní indiáni z etnika Lenca považují za posvátnou. Jedním z viníků je i šéf místní energetické firmy Desarrollos Energéticos S.A. (DESA) Sergio Rodríguez. Honduras je pro ekologické aktivisty vůbec nejnebezpečnější zemí.

Podle soudu si Rodríguez na zabití aktivistky Cáceresové najal bývalého šéfa ochranky firmy DESA Douglase Bustilla. Mezi odsouzenými jsou i bývalí vojáci. Viníkům hrozí až třicet let za mřížemi.

Kolega Cáceresové hrál mrtvého

Uznávaná bojovnice za práva domorodých kmenů a za přírodu zemřela se čtyřmi zásahy střelnou zbraní v těle dva dny před svými 45. narozeninami. K vraždě došlo ve městě La Esperanza na západě Hondurasu. Postřelen byl i další ekologický aktivista – Mexičan Gustavo Castro, který přežil jen díky tomu, že hrál mrtvého. Tři z odsouzených mužů byli uznáni vinnými i za tento pokus o vraždu.

Rodina a kolegové aktivistky odsuzující verdikt přivítali, podle nich ale není spravedlnost úplná. „Nechceme pomstu, nejsme vrazi jako oni, ale chceme, aby strůjci vraždy byli hnáni k odpovědnosti,“ uvedla podle listu Guardian nejstarší dcera Cáceresové Olivia Zunigaová.

Muži obvinění z vraždy honduraské ekologické aktivistky
Zdroj: Jorge Cabrera/Reuters

Cáceresová, držitelka prestižní ceny Goldman Environmental Prize a koordinátorka místní organizace hájící práva indiánů COPINH, si opakovaně stěžovala, že jí vyhrožují smrtí místní majitelé pozemků či policisté a vojáci.

„Kvůli tomuto budou truchlit všichni Hondurasané,“ okomentoval brutální čin v minulosti prezident Juan Orlando Hernández. Bezprostředně po vraždě vyšli lidé do ulic. „Přišli jsme sem poklidně protestovat a odsoudit vraždu členky kmene Lenca a nositelky mezinárodní ekologické ceny Berty Cáceresové. Tohle je neslýchané. Policie ani armáda tu nefunguje,“ uvedla v březnu 2016 lidskoprávní aktivistka Carmen Saucedaová.

Advokáti obvinili soudce z předpojatosti

Cáceresová byla také politická analytička, obhájkyně ženských práv a kritička kapitalismu. Její vražda se stala testem pro Honduras – zemi, kde vládne korupce a beztrestnost a jež dostala v rámci mezinárodní pomoci miliony dolarů z USA a Evropy, připomíná Guardian.

Případ doprovázela obvinění z nedbalosti, utajování a předpojatosti. Advokáti rodiny Cáceresové i Castra byli vyloučeni z procesu poté, co vyzvali soudce, aby kvůli předpojatosti a zneužití pravomoci odstoupili.

Pohřeb ekologické aktivistky v Hondurasu
Zdroj: Fernando Antonio/AP/ČTK

V Hondurasu už zaplatilo životem na 120 ekologických aktivistů

Podle nevládní organizace Global Witness je Honduras nejnebezpečnějším státem světa pro ekologické aktivisty. Více než 120 jich v této středoamerické zemi přišlo o život od roku
2010 po vojenském svržení levicového prezidenta Manuela Zelayi.

Stejný osud jako Cáceresovou potkal v roce 2016 i její spolupracovnici Yaneth Urquíaovou. Matka tří dětí známá bojem proti stavbám vodních elektráren a dolů na územích obývaných domorodci byla zavražděna v západní části země. Urquíaová proslula zvláště svým bojem proti stavbě přehrady v regionu La Paz, která patřila společnosti vlastněné manželem místopředsedkyně honduraského parlamentu Gladys Lópezové. Ta obvinění ze zosnování vraždy odmítla.

Honduraské bezpečnostní síly
Zdroj: Fernando Antonio/AP/ČTK

Podle předloňské zprávy Global Witness ale skutečně stojí za vraždami ekologických aktivistů podnikatelé a vlivní politici včetně Lópezové. Global Witness připouští, že přímí pachatelé zločinů v Hondurasu jsou sice někdy zatčeni, ale jejich objednavatelé prý zůstávají bez trestu.

„Jako největší poskytovatel pomoci Hondurasu by USA měly pomoci ukončit krvavé
zásahy proti honduraskému venkovskému obyvatelstvu. Místo toho financují honduraské státní síly, které stojí za některými z nejhorších útoků,“ řekl loni Guardianu představitel Global Witness Billy Kyte.