Při srážce letounů zahynul i známý ukrajinský stíhací pilot

Tři ukrajinští piloti zahynuli při páteční srážce dvou cvičných letounů L-39 Albatros československé konstrukce v Žytomyrské oblasti v centrální části Ukrajiny. Úřady nehodu vyšetřují, prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že všechny okolnosti kolize budou objasněny. Jednou z obětí je i slavný stíhací pilot s přezdívkou Džus, který v úvodu ruské invaze bránil Kyjev a poté se zasazoval o to, aby Ukrajina získala americké stroje F-16. Tento rok poskytl rozhovor i České televizi.

Příčiny katastrofy úřady zjišťují. Nyní se uskutečňují prvotní úkony, jako je prohlídka místa dopadu trosek, výslechy svědků a zadání znaleckých posudků, uvedli vyšetřovatelé nehody.

„Zahynuli tři letci. Mezi nimi Andrij Pilščykov, zvaný Džus. Ukrajinský důstojník, jeden z těch, kteří velice pomohli našemu státu. Velice,“ řekl prezident Zelenskyj a vyjádřil soustrast pozůstalým. „Všechny okolnosti budou objasněny. Ukrajina nikdy nezapomene na nikoho, kdo bránil svobodné nebe,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda.

Andrij Pilščykov byl elitní pilot 40. brigády taktického letectva. V úvodu ruské invaze na Ukrajinu se proslavil tím, že sváděl letecké souboje s piloty nepřítele při obraně Kyjeva. Později se zasazoval o to, aby Ukrajina získala americké stíhačky F-16. V únoru 2023 poskytl rozhovor České televizi.

Rozhovor s pilotem ukrajinské armády (zdroj: ČT24)

„Jak se říká, doufáme v to lepší, ale připravujeme se na to nejhorší,“ řekl tehdy redaktorovi ČT Janu Šilhanovi. Vylíčil, jak vypadá práce stíhacího pilota, například to, jak zásadní je potlačit emoce: „Musíte se soustředit na svůj úkol, hlídat sebe a svůj letoun. Musíte se také starat o další letoun, který letí s vámi v páru, nebo o další letadla palebné podpory, která kryjete. Musíme se soustředit právě na tohle a od všeho ostatního, co se děje kolem, se musíme odříznout.“

„Když let skončí, tak jsou slyšet nejrůznější slova, nadávky, křik. Každý chce emoce ventilovat. Samozřejmě nadáváme hlavně na nepřítele. Pomlouváme ho a nazýváme ho nejhoršími slovy,“ říkal Pilščykov v únoru.

Zelenskyj: F-16 zajistí bezpečí

Zelenskyj k páteční kolizi poznamenal, že Ukrajina musí udělat vše potřebné, aby se na jejím nebi objevily stíhačky F-16. Tyto stroje podle něj ukrajinské vojenské letectvo pozdvihnou na novou úroveň, přiblíží vítězství ve válce a zajistí Ukrajině více bezpečí, což také dovolí návrat civilních letadel na ukrajinskou oblohu.

Letadlo Aero L-39 Albatros je podzvukovým proudovým letounem, který byl vyvinut v 60. letech v tehdejším československém podniku Aero Vodochody. Je to nejrozšířenější proudový cvičný letoun na světě.

V Krasnodarském kraji na jihu evropské části Ruska se 14. srpna při pokusu o přistání zřítil cvičný letoun L-39 školního leteckého pluku. Jeden z členů jeho posádky zahynul, uvedlo tehdy ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax.