Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.

Celkem se evakuace na ostrově dotkly podle řeckých médií nejméně deseti tisíc lidí. Část z nich se dostala do bezpečí po moři, někteří ale museli ujít i několik kilometrů pěšky. Mezi nimi byla i Jana Šafářová. „S dcerou jsme byly jen v plavkách, s ručníkem z pláže, bez pasů, bez jakýchkoliv věcí. Už jsme se na pokoj nedostaly, šly jsme tedy pěšky po pláži,“ popsala.

  • –⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240
    –⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69
    –⁠ Čedok: +420 296 184 910
    –⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999
    –⁠ Blue Style: +420 226 036 100
    –⁠ Řecké ministerstvo zahraničí (anglicky): +30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350

Do jednoho z hotelů na jihu ostrova se dostaly až po několika hodinách, část cesty se jim podařilo urazit autobusem. „Je to obrovský hotel, někdo si ukořistil lehátko, má to štěstí, že spí na měkkém. Já jsem tedy nespala vůbec a čekáme, co bude dál,“ přiblížila.

„Jsme uprostřed třetí evakuace, doufáme, že už poslední,“ popsal ve vysílání ČT24 turista Pavel Eichler aktuální situaci na požárem zasaženém ostrově. „Jsme na cestě asi dvacet hodin,“ řekl. „Čekáme, než přijede autobus. Pak přejedeme do dalšího hotelu, nebo na letiště. Informace se rozcházejí. Bohužel cestovní kancelář s námi vůbec nekomunikuje, až teď, po necelých 24 hodinách, dostáváme první informace,“ uvedl.

Evakuace turistů z hotelu v Lindosu na řeckém ostrově Rhodos
Zdroj: ČTK / imago stock&people / Mark Cosgrove/News Images

Evakuaci očekával, terasa hotelu byla totiž zapadaná popílkem. „Doufali jsme, že jak hotel, tak cestovní kancelář nám dá informace pravdivé a včas. Což se nestalo,“ uvedl. Cesta do hotelu, do kterého přicházejí další postižení turisté, byla podle něj „strastiplná“. „Deset kilometrů jsme museli jít po pláži s namočenými prostěradly a tričky kolem obličeje, abychom se nenadýchali kouře a popílku. Utíkali jsme před ohněm, vždycky, když jsme se otočili, jsme viděli obří plameny.“

„Létaly nad námi vrtulníky, hasičská letadla. Pár metrů od nás nabírali vodu a shazovali ji téměř na náš hotel. Situace byla opravdu kritická,“ vypověděl. „Odešli jsme velmi spěšně, jen v žabkách, šortkách, tričku, bez dokladů, zavazadel, dětských hraček, elektroniky.“

Události ČT: Situace na hořícím Rhodosu zůstává velmi vážná (zdroj: ČT24)

„Báli jsme se o život“

Zbrklou evakuaci má za sebou také česká turistka na Rhodosu Alžběta Budová s rodinou. „Nejdříve nás včera (v sobotu –⁠ pozn. redakce) po poledni vyhnaly sirény z autobusu. Personál na nás křičel, ať si pobereme to nejnutnější a odejdeme na pláž, kde se nás snažili udržet s tím, že jsme stále v bezpečí, přestože jsme za kopcem měli obrovská oblaka dýmu, potom i plameny. V tu chvíli jsme neuposlechli jejich příkazy, abychom zůstali na pláži, a prostě jsme odtamtud začali ve velkém utíkat,“ popsala ve vysílání ČT24.

„Právě se nacházíme v náhradním hotelu, kam jsme se v noci dostali na vlastní pěst velmi složitě, pěšky a stopem se dvěma dětmi v náručí. Delegáti nebyli po celý den, po celou noc k zastižení. K závěru dne nám sdělili, že pro nás už nemají koho poslat, že jsou silnice armádou uzavřeny. Přesto pro jiné obyvatele jiných hotelů přistavovali autobusy. Cestovky ale nenabíraly klienty cizích cestovek. Je to možná pochopitelné, ale my jsme se v tu chvíli opravdu báli o život,“ řekla.

„Nikdo nám nic neřekl, za celou dobu se nám nikdo neozval, ať už místní úřady, nebo zástupci zásahové jednotky. Delegáti nekomunikovali. Špatné to bylo,“ uvedla. Situace podle ní nadále zůstává nepřehledná.

„Předpokládáme, že se nás budou snažit dostat co nejrychleji na letiště. Máme ale odlétat až ve čtvrtek, takže vůbec netušíme, jakým způsobem se tam dostaneme. Máme děti, doklady a vodu, všechno ostatní zůstalo v hotelu (…) Nikdo nám není schopen podat žádnou informaci,“ doplnila.

Studio ČT24: Česká turistka Alžběta Budová o evakuaci na Rhodosu (zdroj: ČT24)

V evakuačním středisku aktuálně čeká na pondělní odlet domů Ondřej s tříletým synem. „Tohle je basketbalová hala, kde se všichni nacházíme. Tady všichni trávili noc i den a nejspíš i další noc,“ popsal provizorní ubytování. 

Noc strávili na zemi. U sebe mají jen doklady a věci na převlečení. „Informace veškeré žádné. O všechno se tady starají místní. Přivezly se nějaké matrace, venku je zajištěná voda, nějaké drobné občerstvení,“ uvedl.

Řekli nám, že můžeme přiletět. Teď nemáme ubytování, popsala turistka

Na zasažená místa přitom i v neděli zamířili další Češi. „Ještě hodinu před odletem jsme řešili, jestli vůbec odletět. Tak nám delegátka řekla, že v pohodě můžeme, že nám dají jiný hotel,“ nastínila obavy před odletem česká turistka na Rhodosu Radka Štosková.

Realita na místě ale byla jiná. Náhradní hotel nejdřív nebyl, po několika hodinách kancelář ubytování sehnala – ale jen na jednu noc. „Nám tady nejde ani elektřina, takže vůbec nevíme, co bude dál. Hotel máme jen do zítřka, takže dopoledne ho musíme vyklidit a co bude zítra, nikdo neví,“ popsala. Hotely v bezpečné části ostrova jsou často přeplněné.

Někteří turisté se již vrátili do Česka

V noci dorazily z Rhodosu do Prahy dva pravidelné letecké spoje. I na jejich palubě byli cestující z míst postižených požáry. „V hotelu začaly zvonit sirény, snažili jsme se někomu dovolat, ale nikdo nám nedokázal říct, co bude. Čekali jsme tam asi šest hodin, než jsme se dostali do Lindosu a z Lindosu pak na letiště,“ nastínil Martin Hajný. „Máme dvě malé děti a sto metrů od hotelu hořelo. Nebylo to fajn,“ dodal.

S komunikací ze strany kanceláře naopak byla spokojená Ivana Havlíčková, která byla evakuována z Lindosu. „Přijel pro nás autobus, odvezl nás do jiného hotelu, kde jsme byli ubytováni kolem bazénů na lehátkách. Myslím si, že v pořádku,“ uvedla.

„Kouř tam byl už od úterka. Delegáti to nijak neřešili, přijížděli tam další turisté,“ popsala Simona Navrátilová, podle které se později oheň dostal k resortu do blízkosti asi dvou kilometrů. „Některé cestovky posílaly autobusy a čím víc se to blížilo, pendlovala dvěma autobusy i armáda. Naložili nás a odvezli o deset kilometrů dál do města Lindos,“ uvedla. „Když to tam čoudí, létají vrtulníky, je to nepříjemné, ale panika tam rozhodně nebyla,“ řekla.

Další česká turistka Tereza Hyková popsala, že informace získávala zejména prostřednictvím systému ministerstva zahraničí pro občany v zahraničí Drozd. „Byla jsem zaregistrovaná v Drozdu, takže jsme dostávali informace z této strany. Nebo od místních. Hodně vypadávala elektřina, každou chvíli nešla klimatizace. Takže trošku jsme to taky pocítili, ale naštěstí teda jsme nebyli přímo v tom ohnisku,“ řekla po příletu na pražské letiště.

Cestovní kanceláře komplikace na místě přiznávají

Zástupci cestovních kanceláří uvedli, že v požárem zasažených místech ostrova byla situace nepřehledná. „Na místě docházelo k výpadku mobilního signálu, jsou tam přetížené linky,“ řekla mluvčí společnosti Čedok Kateřina Pavlíková. 

„Naši delegáti byli v permanenci od včerejšího odpoledne kdy obvolávali klienty, snažili se s nimi spojit,“ sdělil mluvčí společností CK Fischer a Exim Tours Jan Bezděk.

Také logistika evakuací se neobešla bez potíží. „Připravili jsme evakuační autobusy a bylo naším plánem klienty stáhnout na sever do bezpečných oblastí. Nicméně jsme narazili na evakuační zónu, kde byla policie,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská.

Desítky turistů také řeší problémy s cestovními doklady, při evakuaci o ně přišli. Řecká policie proto vydává potvrzení o jejich ztrátě, které jim umožní odcestovat do Česka. Další turisté se mají z hořícího ostrova vrátit v noci na pondělí. Některé cestovní kanceláře pro ně vypravují speciální linky, další to zvažují.