Polsko má novou vládu, Kaczyński se stal vicepremiérem

Události: Polský prezident jmenoval obměněnou vládu (zdroj: ČT24)

Noví členové polské vlády složili slavnostní slib do rukou konzervativního prezidenta Andrzeje Dudy. Vicepremiérem se tak oficiálně stal i předseda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński, neformálně nejmocnější politik v Polsku, který byl doposud jen řadovým poslancem.

Nyní bude tento 71letý politik ve funkci vicepremiéra odpovědný za justici, obranu a vnitro. Podle analytiků bude jeho hlavním úkolem uvolňovat napětí mezi pragmatickým premiérem Mateuszem Morawieckým a ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem, zastáncem tvrdé linie.

Ziobro například prosazuje sporné reformy justice, kvůli kterým se Polsko dostalo do sporů s Evropskou komisí a které kvůli porušování principu nezávislosti soudců na politicích kritizují i další mezinárodní instituce.

Averze mezi Morawieckým a Ziobrem nedávno téměř vedla k pádu současné vlády. Pozorovatelé za konflikty vidí i snahy obou posílit své pozice pro chvíli, kdy se Kaczyński kvůli svému věku stáhne do ústraní.

Ziobro stojí v čele strany Solidární Polsko, ve změněném kabinetu má jeho formace jedno křeslo ze čtrnácti. Dvanáct jich připadá Právu a spravedlnosti a jedno straně Dohoda, v jejímž čele stojí Jaroslaw Gowin, další nový vicepremiér. Vláda má před sebou tři roky, parlamentní volby se v Polsku konaly loni v říjnu.

Jmenování vlády odloženo kvůli nakaženému ministrovi

Noví členové vlády skládali slib venku v zahradě u prezidentského paláce. Tato slavnost byla přeložena z pondělka, protože nový ministr školství Przemyslaw Czarnek se nakazil koronavirem. Slib složí později.

V minulosti Czarnek proslul kontroverzními výroky na adresu sexuálních menšin. Řekl například, že příslušníci LGBT „nejsou rovni normálním lidem“. Loni ještě ve funkci lublinského vojvody ocenil starosty obcí, které odmítají hnutí za práva sexuálních menšin, za to, že „nepodpořili ideologii, která je v rozporu s ústavou Polské republiky“.