Policisté při světovém zásahu proti praní peněz zatkli 2469 bílých koní

Policisté z pětadvaceti zemí, včetně Česka, zakročili proti praní špinavých peněz. Během tříměsíční akce zabránili vyprání 17,5 milionu eur (425,6 milionu korun) prostřednictvím takzvaných bílých koní, z nichž 2469 zatkli. Operace se konala s podporou unijní policejní organizace Europol, unijní agentury pro justiční spolupráci Eurojust, mezinárodní policejní organizace Interpol a Evropské bankovní federace (EBF).

Mezi polovinou září a koncem listopadu úřady odhalily 8755 bílých koní a 222 náborářů takových osob a po celém světě policisté zadrželi 2469 bílých koní.

Kromě Česka se do akce zapojily Austrálie, Bulharsko, Estonsko, Hongkong, Irsko, Itálie, Kolumbie, Kypr, Maďarsko, Moldavsko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Spojené státy, Švédsko, Švýcarsko a Španělsko.

Tento týden hodlá Europol společně s mezinárodními partnery, EBF a finančními institucemi zvyšovat povědomí o praní špinavých peněz, bílých koních a o trestněprávních důsledcích této kriminální činnosti. Kampaň #DontBeaMule (Nebuď bílým koněm) bude seznamovat veřejnost se způsoby, jak tito zločinci fungují, jak rozpoznat známky podvodného jednání a co dělat, pokud se někdo stane jejich cílem.

V tuzemsku preventivní a osvětovou část kampaně pod názvem Nebuď bílým koněm opětovně zastřešuje Česká bankovní asociace společně s policií a Nejvyšším státním zastupitelstvím.