Počet obětí v Jemenu přesáhl podle OSN 10 tisíc

Počet civilních obětí během více než dvouletého válečného konfliktu v Jemenu dosáhl 10 tisíc. Oznámil to koordinátor humanitárních operací OSN v Jemenu Jamie McGoldrick. Dalších 40 tisíc osob utrpělo zranění.

Jak poznamenala agentura AP, zástupce OSN potvrdil tak vysokou bilanci vůbec poprvé. Předtím OSN hovořila o 4200 civilistech, kteří byli během války usmrceni.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) čísla vycházejí ze seznamů dodaných ze zdravotnických zařízení. Skutečný počet mrtvých tak může být ještě vyšší.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a nepomohly ho vyřešit několikerá mírová jednání ani minulá příměří. Válka vypukla poté, co šíitští rebelové obsadili v září 2014 hlavní město Saná a pak postupovali do dalších částí země.

Čerství rekruti v řadách rebelujících Hůtiů
Zdroj: Reuters

V březnu 2015 se do bojů na straně jemenské vlády a prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií. Šíity, které podporuje Írán, se následně podařilo vytlačit z oblastí na jihu země. Saná je ale stále v jejich rukou – proto je dočasným sídlem vládních úřadů Aden.

Islámský stát stejně jako Al-Káida využívají chaos k prosazování svých cílů. Útočí hlavně na vládní jednotky a Al-Káida se snaží uhájit si území na jihu země.

  • V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dále na jih.
  • Boje si vyžádaly životy více než 6200 lidí, z nichž polovina byli civilisté.
  • Z domovů kvůli konfliktu odešlo 2,4 milionu obyvatel země.