Po útocích střelnými zbraněmi v USA o uplynulém víkendu je několik mrtvých

Komunity napříč Spojenými státy zasáhly během uplynulého víkendu útoky spáchané střelnými zbraněmi, které si dohromady vyžádaly desítky mrtvých a zraněných. Informuje o tom agentura AP. Policie ve státě Idaho ohlásila zadržení podezřelého poté, co byli čtyři lidé nalezeni zastřelení v domě v městečku Kellogg.

Nejméně 23 lidí postřelili neznámí pachatelé v noci na neděli na parkovišti na předměstí Chicaga, přičemž jedna oběť nepřežila. Podle policie začalo vícero lidí střílet do davu, který se shromáždil, aby oslavil svátek zvaný Juneteenth. Ten připomíná 19. červen 1865, kdy se zotročení lidé na jihu USA dozvěděli, že dostali svobodu.

Další závažné incidenty byly hlášeny z jižní Kalifornie, St. Louis, centrální Pensylvánie či města Baltimore na východním pobřeží USA. Ve státě Washington na severozápadě v sobotu zemřeli dva lidé, když někdo „náhodně“ střílel do kempu poblíž dějiště hudebního festivalu, uvedla policie. Další dvě oběti utrpěly zranění, policie pak po přestřelce zadržela podezřelého.

V Idahu zemřeli čtyři lidé

Nejvíce mrtvých hlásily úřady a lokální média v souvislosti s incidentem na severu Idaha. Úřad šerifa v okrese Shoshone mluvil v nedělním facebookovém příspěvku o čtyřech lidech, kteří zemřeli na následky střelných ran. Dějištěm střelby byl podle neoficiálních informací obytný dům u místního kostela. Státní policie podle lokální televize KXLY-TV uvedla, že ve vazbě skončil 31letý muž. Podle výpovědi jistého místního obyvatele mohl být násilný čin výsledkem sousedského sporu.

AP připomíná, že v USA v uplynulých letech rostly počty vražd a jiných násilných činů, přičemž experti pozorovali výrazné zhoršení během pandemie covidu-19. Na mnoha místech se ovšem v prvních měsících letošního roku situace zlepšovala.

„Není pochyb o tom, že jsme zažili prudký nárůst,“ řekl Daniel Nagin, který se věnuje statistice a veřejné bezpečnosti na Carnegie-Mellonově univerzitě. „Některé z těchto případů se zdají být obyčejnými spory, často mezi adolescenty, a tyhle spory se řeší střelnými zbraněmi, nikoli pěstmi,“ uvedl.