Pellegrini bude prezidentem, mluví o upevnění Ficovy vlády

Události: Slovensko si zvolilo prezidenta (zdroj: ČT24)

Příštím slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini. Ve druhém kole volby porazil Ivana Korčoka, když získal 53,12 procenta hlasů. K urnám přišlo 61 procent voličů. Pellegrini avizoval, že hodlá bránit zájmy Slovenska a nebude škodit kabinetu Roberta Fica. Korčok je přesvědčen, že volby rozhodly strach a nenávist. Pellegrinimu gratulovala stávající prezidentka Zuzana Čaputová i čeští politici.

Volební model agentury Median SK pro RTVS předpokládal těsné vítězství Ivana Korčoka v rámci statistické chyby. Druhé kolo volby nakonec přesvědčivě ovládl dosavadní předseda Národní rady Peter Pellegrini se ziskem 1 409 255 neboli 53,12 procenta hlasů. Korčok dosáhl na 46,87 procenta, když mu vyjádřilo podporu 1 243 709 Slováků.

Pellegriniho vítězství potvrdila v neděli dopoledne slovenská ústřední volební komise. Uvedla také, že hlasování se obešlo bez vážnějších incidentů.

Vysoká byla volební účast, která dosáhla 61,14 procenta. Dosud vyšší byla pouze v roce 1999, kdy Slováci poprvé volili hlavu státu přímo.

Nynější slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové stačilo před pěti lety na zvolení hlavou státu zhruba 1,06 milionu hlasů při výrazně nižší volební účasti.

Pellegrini upevní Ficovu vládu

Pellegrini ve vítězném projevu deklaroval, že cítí obrovský závazek, čest a zadostiučinění. Získané hlasy označil za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo. „Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí, nebo ne, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ nechal se slyšet.

Stávající šéf slovenského parlamentu také předeslal, že ačkoliv nehodlá být nekritickým obdivovatelem vlády Roberta Fica, nemíní jeho kabinetu škodit a nebude se radovat z jeho nezdarů. Své zvolení vnímá jako upevnění Ficovy vlády.

Fico byl přítomen v Pellegriniho štábu, před kamerami mu poblahopřál a vyjádřil přesvědčení, že Slováci dorazili k urnám ze strachu, kam by země směřovala, kdyby dostali moc k dispozici „aktivisté, progresivisté, nevládní organizace a liberální média“.

V neděli Pellegrini znovu odmítl, že by prezidentský úřad měl být protiváhou vládě, a potvrdil, že jeho první cesta ve funkci povede do Česka. Dal také najevo, že se domnívá, že ruskou agresi zastaví jednání. Tvrdí, že rusko-ukrajinská válka za dva roky od plnohodnotné invaze Moskvy nepřinesla žádný výsledek, a proto podle něj nemá smysl tento vojenský konflikt „podporovat“.

Rozčarovaný Korčok

Zklamání a rozčarování zavládlo ve štábu diplomata Ivana Korčoka – alespoň dle jeho slov, která pronesl v projevu, v němž uznal porážku. Zdůraznil, že doufá, že Pellegrini se v prezidentské funkci bude chovat dle ústavy. Odsoudil údajně netransparentní kampaň svého soka. Tvrdě se také vůči vítězi voleb ohradil, protože Pellegrini jej v kampani označoval za „kandidáta války“. „Toto vám nezapomenu, nejen kvůli mým dvěma synům, ale i občanům Slovenské republiky,“ ujišťoval Korčok.

Vítězi voleb do Bratislavy směřovala řada gratulací. Stávající hlava státu Zuzana Čaputová zdůraznila, že nový prezident by měl od zvolení působit tak, aby se necítila poražena žádná část společnosti. „Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany,“ apelovala.

Reakce přicházely také z Česka. Prezident Petr Pavel věří, že s novým slovenským protějškem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů. Také premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil víru v rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem, v podobném duchu mluvil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který v kampani podpořil Pellegriniho, vítězi pogratuloval a napsal, že věří ve zlepšení vzájemných vztahů mezi Prahou a Bratislavou.

Pellegrini se ve slovenské politice pohybuje už téměř dvě desítky let a zastával řadu vysokých funkcí – byl premiérem, po loňských parlamentních volbách se stal předsedou Národní rady a nyní zastane funkci nejvyšší. Svou politickou kariéru spojil se Smerem–SD a stal se blízkým spolupracovníkem Roberta Fica.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové nahradil Pellegrini Fica v čele vlády, jako premiér působil dva roky. Po prohraných volbách roku 2020 založil vlastní stranu Hlas – sociálná demokracia. S tou po volbách na podzim 2023 umožnil vznik současného Ficova kabinetu. Od koaličních partnerů se během prezidentské kampaně dočkal spíše jen vlažné podpory.

Odklon od Západu a pomoc pro Ficovu vládu

Slovenské prezidentské volby potvrdily geopolitický obrat země proti Západu a byly referendem o vládě Roberta Fica (Smer–SD), kterou výsledek povzbudí a „jejíž válec teď pojede naplno“, hodnotí hlasování sociologové a politologové ve vysílání ČT24.

Vítěznému Peteru Pellegrinimu se podle nich podařilo zmobilizovat voliče neúspěšných kandidátů z prvního kola. Významným hlasem byli i slovenští Maďaři, kteří poprvé volili jinak než dosud. Experti upozornili i na obzvlášť negativní kampaň plnou zastrašování a lží.

Slovenská média míní, že Pellegrinimu pomohla sázka na téma války, mobilizace voličů vládní koalice a dokázal také oslovit regiony s početnou maďarskou menšinou.

Podle Denníku N výsledek hlasování znamená, že moc konsolidoval premiér Robert Fico, v jehož straně Smer–SD Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil. Deník Sme zase napsal, že Pellegrini je legitimně zvoleným prezidentem, do funkce se ale dostal lžemi a šířením strachu.

Západní deníky, například The New York Times, o Pellegrinim hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu.

Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.