Pandemie ve světě: Německo ruší pro očkované a uzdravené karanténu. Cestování bude dražší

Očkovaní a uzdravení lidé získávají v Německu více svobody, nebudou potřebovat testy a týkat se jich nebude ani omezení nočního vycházení či karanténa. Povinnost nosit respirátory a roušky je ale zachována. Náklady na dovolené v zahraničí budou letos výrazně vyšší, předpovídá Booking.com. Nizozemští vědci naučili včely rozpoznávat covid. Světová zdravotnická organizace k nouzovému užití schválila čínskou vakcínu firmy Sinopharm.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Návrh rozvolnění, který už dříve schválila německá vláda a poslanci, podpořila i Spolková rada, která zastupuje přímo německé spolkové země. Pokud nové karanténní nařízení vyjde obratem ve spolkovém věstníku, bude nový režim platit již od víkendu.

Z úpravy podmínek v Německu budou těžit i Češi, kteří jsou očkovaní, případně nemoc v předchozích šesti měsících prodělali. Při vstupu do Německa se na ně nebude vztahovat karanténa. Ta je nyní desetidenní a po pěti dnech je možné ji zkrátit testem.

Ještě před celoněmeckým rozvolněním poměrů pro očkované a uzdravené přistoupily k podobnému kroku jednotlivé spolkové země. Platnost jejich zvýhodnění je ale vždy omezena jen na daný region.

Nové celoněmecké opatření a také jeho regionální verze nevyžadují od očkovaných a vyléčených testy při návštěvě kadeřnictví či obchodů neprodávajících zboží denní potřeby. Lidé, kteří jsou považováni oficiálně za imunní, se mohou v soukromí opět scházet bez omezení. V nejvíce postižených regionech přitom na návštěvu dosud může jen jeden člověk z cizí domácnosti. Do tohoto výčtu nejsou započítány děti a nově v něm nebudou ani imunní.

Karanténa se na očkované a uzdravené bude vztahovat jen tehdy, pokud do Německa vstupují z oblastí s mutacemi, případně se v Německu setkali s nějakou nebezpečnou formou varianty koronaviru. Institut Roberta Kocha (RKI), který jako hlavní německá instituce pro prevenci a potírání chorob spravuje seznam epidemicky rizikových států, ale nyní v Evropě neoznačuje žádný region za oblast s výskytem nebezpečných mutací.

Angličané budou moci vycestovat do zahraničí od půlky května, bez nutnosti karantény po návratu ale pouze do dvanácti zemí, mimo jiné Portugalska, Izraele, Austrálie nebo na Island. Naopak po cestách do oblíbených destinací jako Španělsko, Francie, Itálie nebo Řecko bude Londýn nadále vyžadovat domácí izolaci po návratu.

Některé státy jsou navíc sice povolené, ale samy ještě nepouštějí přes hranice cizince – jde například o Nový Zéland nebo Singapur.

Booking.com: Dovolené podraží

Náklady na zahraniční dovolenou budou letos v létě výrazně vyšší, zájem o cestování s ustupující pandemií je totiž značný, avšak v provozu je příliš málo letadel. Řekl to šéf rezervačního portálu Booking.com Glenn Fogel. V rozhovoru s BBC upozornil, že ceny se už teď zvyšují.

Řada leteckých společností loni výrazně omezila počet letadel v provozu. Navzdory aktuálně vysoké poptávce ale zůstává značná nejistota kolem dalšího vývoje pandemie, což aerolinkám komplikuje plánování při návratu letadel do vzduchu.

„Je zde obrovská poptávka. Každý by chtěl cestovat, ale my všichni to chceme dělat bezpečně,“ řekl Glenn Fogel. Souhlasí s ním také analytik John Grant ze společnosti OAG, která poskytuje data o cestovním ruchu ve světě. Podle něj lze očekávat i citelný růst cen letenek, jakmile skončí cestovní omezení.

Včely umí rozpoznat covid

Nizozemští výzkumníci vycvičili včely, aby rozpoznaly vzorky s nákazou covidu-19. S pomocí tohoto hmyzu s mimořádnou schopností rozpoznávat pachy podle nich bude možné zkrátit čekací dobu na výsledky covidových testů na pouhé vteřiny.

Vědci z univerzity ve městě Wageningen cvičili včely tak, že jim za odměnu dávali cukrovou vodu pokaždé, když před sebou měly vzorek s covidem-19. Když byl před ně postaven neinfikovaný vzorek, nedostaly odměnu žádnou.

Poté, co si na tento systém zvykly, včely začaly před pozitivními vzorky spontánně natahovat sosáky v očekávání odměny, popsal profesor virologie a jeden z autorů studie Wim van der Poel.

Situace v Indii se dál zhoršuje, WHO schválila čínskou vakcínu

Indie oznámila další rekordní přírůstek 414 188 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 3915 úmrtí, uvedla agentura Reuters. O den dříve ministerstvo zdravotnictví hlásilo 412 262 nových případů a 3980 úmrtí, což v obou případech představovalo nejvyšší denní přírůstky od začátku pandemie.

Jen tento týden přibylo více než 1,57 milionu nově potvrzených případů nákazy. V zemi s více než 1,3 miliardou obyvatel se od začátku pandemie nakazilo 21,49 milionu lidí, z nichž 234 083 nákaze podlehlo. Více lidí než v Indii se v celosvětovém srovnání infikovalo jen ve Spojených státech, celková smrtelná bilance je v Indii třetí nejvyšší na světě, po USA a Brazílii.

Indická média podle agentury AP ukazovala záběry pacientů, kteří leží na nosítkách před nemocnicemi a čekají na příjem v situaci, kdy se na klinikách nedostává lůžek ani nádob s kyslíkem. Ve venkovských oblastech jsou lidé s covidem-19 odkázáni na provizorní venkovní zařízení, kde jsou kapačky zavěšeny na stromech. S přibývajícími úmrtími jsou zahlcená i krematoria a pohřebiště.

Indové se snaží kyslík, lůžka, ventilátory a další potřebné vybavení shánět například na sociálních sítích. Mnozí indičtí zdravotníci, opoziční představitelé i soudci nejvyššího soudu volají po celonárodních omezeních. Vláda premiéra Naréndry Módího čelí kritice, že nedělá dost a přenechává zodpovědnost na vedeních jednotlivých států, které často nemají dostatečné prostředky. Situace v zemi je tak dramatická, že mezi příznivci zavedení uzávěry jsou i obchodníci, kteří vědí, že se případné zpřísnění dotkne jejich podnikání.

Rovněž v Nepálu lékaři varují před rozsáhlou zdravotní krizí. „V současné době ani v jedné nemocnici, kde léčí pacienty s covidem-19, nejsou dostupná žádná lůžka. I kdyby byla nějaká lůžka volná, máme obrovský nedostatek kyslíku, a to ještě nejsme na vrcholu krize,“ nechal se slyšet ředitel nemocnice v hlavním městě Káthmándú.

Světová zdravotnická organizace v pátek schválila k nouzovému použití čínskou vakcínu společnosti Sinopharm. Doporučil to panel odborníků SAGE, který stanovil účinnost preparátu na 79 procent. Používat jej budou podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse moci lidé starší osmnácti let, zapotřebí je dvou dávek.

Krok WHO znamená, že nyní mohou vakcínu nakupovat a distribuovat organizace OSN. Otevírá to možnost zahrnout čínskou látku do programu Covax pro chudší státy. Čína už v únoru slíbila, že do tohoto programu dá deset milionů dávek.