Oprava katedrály Notre-Dame může začít. Poslanci schválili potřebný zákon

Události: Oprava katedrály Notre-Dame může začít. Poslanci schválili potřebný zákon (zdroj: ČT24)

Francouzští poslanci schválili zákon, který je právní normou pro obnovu katedrály Notre-Dame poničené požárem před třemi měsíci. Jeho přijetí předcházela bouřlivá debata na půdě parlamentu i mezi odborníky. Podle kritiků se totiž až příliš podřizuje snaze postupovat co nejrychleji.

Stavební práce na katedrále Notre-Dame se díky zvláštnímu zákonu mohou rozběhnout. Jeho potřebnost nikdo nezpochybňuje, podoba normy ale vyvolala silnou kritiku. Vláda chce totiž postupovat rychle.

Prezident Emmanuel Macron si přeje, aby byla rekonstrukce dokončena do začátku letních olympijských her v roce 2024. Na základě přijatého zákona je v případě nutnosti možné obejít urbanistická, památkářská či ekologická pravidla.

Podle opozice tak vzniká prostor pro neprůhledné veřejné zakázky. Debata se vedla symbolicky v den, kdy po obvinění ze zneužívání prostředků daňových poplatníků odstoupil ministr pro životní prostředí.

Zákon řeší také otázky správy finančních darů na obnovu katedrály. Levici vadí zejména 75procentní daňový odpočet pro drobné dárce s tím, že se tak zvyšuje zátěž pro daňové poplatníky. 

Jak bude vypadat? Stále nezodpovězená otázka

Práce na katedrále, kterou už z velké části obklopuje lešení, se stále zaměřují především na odhad celkových škod a stav památky. 

Odborníci se navíc stále neshodnou, jestli katedrálu obnovit do původní podoby nebo ji modernizovat s použitím nejnovějších technologií. „Dárci, s nimiž jsem v kontaktu, chtějí, aby katedrála vypadala tak jako předtím. Ale existují možnosti, jak před ní nebo v okolních zahradách vytvořit něco odvážného a kreativního,“ uvedl prezident asociace přátel Notre-Dame Michel Picaud.

Samotná oprava se má rozběhnout na podzim. Předcházet jí bude složité výběrové řízení na projekt, podle kterého by se Notre-Dame měla rekonstruovat. Návrhů jsou více než dvě desítky.