Odešla Koko. Gorila, která se naučila „mluvit“ s lidmi

Kalifornský institut The Gorilla Foundation oznámil, že ve 46 letech uhynula gorila Koko, která se dokázala se svými chovateli dorozumívat pomocí znakového jazyku a rozuměla i výrazům mluvené angličtiny.

The Gorilla Foundation v tiskové zprávě zdůraznila, že Koko symbolizovala mezidruhovou komunikaci a empatii: „Byla milována a bude nám velmi chybět.“ Koko zemřela ve spánku.

Koko se narodila 2. července 1971 v Zoo v San Franciscu. Její matka ji odvrhla, proto se o ni už od mala starali lidé. Po dosažení jednoho roku začala s Koko pracovat doktorka Francine Pattersonová a postupně ji učila americký znakový jazyk.

Podle odhadů dosahovalo IQ Koko na 75 až 95 bodů. Vedle znaků gorila rozuměla i dvěma tisícům výrazů mluvené angličtiny.

Pattersonová strávila s Koko čtyři dekády, po které byla nejen její ošetřovatelkou, ale vytvořila si s k ní hluboký vztah. Tvrdila, že gorila s ní dokáže komunikovat o budoucnosti, vyprávět vtipy a také lhát. Vědecká veřejnost ale tato tvrzení kritizovala a odmítala. Pattersonová navíc neumožnila dalším vědcům ke gorile přístup.

Navzdory tomu „projekt Koko“ dokázal, že jsou lidoopové inteligentní zvířata schopná projevovat emoce, což se ukázalo i ve vztahu Koko a řady „jejích“ koček.

Koko se objevila v řadě přírodopisných dokumentů a dvakrát byla i na obálce časopisu National Geographic.