Obnovený proces s Mubarakem skončil dřív, než začal

Káhira - Dnes se měl v Káhiře odehrát obnovený proces s egyptským exprezidentem Husním Mubarakem. Soudní jednání ale skončilo hned v úvodu, když předsedající soudce oznámil své odstoupení a vrátil případ odvolacímu soudu k výběru nového tribunálu. Proces, při němž se má Mubarak zodpovídat z podílu na represích provázejících lidové povstání v roce 2011, je tak odročen na neurčito.

Soudce Mustafá Hasan Abdalláh zdůvodnil své rozhodnutí „stísněným pocitem“ ohledně obnovy procesu. Je možné, že odstoupil kvůli „střetu zájmů“, který ale nijak neupřesnil. Právě tento soudce vyvolal v říjnu pobouření mezi egyptskými politickými aktivisty, když nařídil zprostit obvinění 25 osob z okruhu Mubarakových loajalistů. Ti byli obžalováni ze zorganizování útoku na koních a velbloudech proti demonstrantům na káhirském náměstí Tahrír.

Odklad obnoveného procesu s Mubarakem na neurčito vyvolal v soudní síni rozhořčení. Pobouření dávali najevo především příbuzní demonstrantů zabitých při povstání na jaře 2011. „Lidé žádají Mubarakovu popravu!“ citovala jejich volání agentura Reuters. Advokát obětí represí proti demonstrantům Muhammad Vaháb ale vyjádřil uspokojení nad soudcovým odstoupením. „Žádáme ten nejtvrdší trest pro Mubaraka vzhledem k brutálním zločinům proti demonstrantům. Jsme ale šťastni, že se soudce rozhodl odstoupit, protože jsme měli obavy z jeho podjatosti v souvislosti s verdiktem v případu 'bitvy velbloudů',“ řekl.

Před soudní budovou se sešly skupiny Mubarakových stoupenců i odpůrců, díky velkému policejnímu nasazení se ale střetly jen slovně. Mubarakovi příznivci poukazovali na „30 let bez destrukce“ (za vlády Mubaraka) oproti „bankrotu“, k němuž se Egypt blíží dva roky po jeho svržení. Řada prostých Egypťanů otevřeně říká, že je Mubarakův proces nezajímá. Důležité prý je, kde najdou práci a z čeho budou živi.

Exprezident Mubarak se měl před soudem v dané kauze zodpovídat už podruhé. Prvoinstanční soud mu za to loni uložil trest doživotního vězení, odvolací soud ale letos vyhověl exprezidentovu odvolání kvůli procesním pochybením a nařídil celý proces zopakovat podle původní obžaloby. Před soudem měli znovu stanout také Mubarakovi synové Gamál a Alá, kteří byli od původních rozsudků osvobozeni kvůli promlčení, exministr vnitra Habíb Adlí a šest někdejších představitelů bezpečnostních služeb.

85letý Mubarak, který po téměř 30 letech u moci odstoupil v únoru 2011 pod tlakem masových protestů, si původní rozsudek odpykával ve věznici na okraji Káhiry. K budově policejní školy, kde sídlí trestní soud, byl dnes převezen helikoptérou z vojenské nemocnice na předměstí Káhiry. Do jednací síně byl přenesen na nosítkách. I minulých soudních stání se kvůli dlouhodobým zdravotním potížím účastnil většinou vleže.

Mubarak znovu stane před soudem (zdroj: ČT24)