Obětí záplav a sesuvů půdy v Brazílii stále přibývá, počet už se blíží stovce

Záplavy a sesuvy půdy způsobené intenzivními dešti v Brazílii mají už nejméně 94 obětí, dalších 35 lidí se pohřešuje, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení úřadů. Deště v úterý večer místního času zasáhly brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro. S postupem záchranných prací stoupají také počty nalezených zemřelých. Čtyřiadvacet lidí se podařilo zachránit živých.

V oblasti, kde žije asi 300 tisíc obyvatel, v úterý během několika hodin spadlo tolik srážek, kolik obvykle za celý únor, vyplývá z údajů meteorologické agentury MetSul. Deště se očekávají i v nadcházejících dnech. Guvernér státu Rio de Janiero Cláudio Castro ve středu večer místního času řekl, že město zažilo nejhorší přívalové deště od roku 1932.

Brazílii letos zasáhlo nezvykle silné období dešťů, které klimatologové přičítají globálnímu oteplování a varují, že se v budoucnu může opakovat stále častěji, píše AFP.

S odstraňováním trosek pomáhá 180 hasičům na 400 vojáků a také místní obyvatelé. Podle AFP se lidé snaží z trosek domů vynést nejcennější předměty. Nejhůře zasažená je kopcovitá čtvrť Alto da Serra. Několik stovek lidí našlo útočiště ve školách, asi 150 jich dočasně bydlí v kostele svatého Antonína.

„Všichni lidé na ulicích říkají, že to tu vypadá jako ve válečné zóně. Našel jsem malou holčičku ponořenou v bahně,“ říká čtyřiadvacetiletý Wendel Pio Lourenço, který pomáhá ve městě se záchrannými pracemi.

Bahno zaplavilo stovky domů, kusy plechových střech se válí na ulicích. Auta, která odnesl proud bahna, teď leží na hromadách s koly ve vzduchu. Obchody zaplavila voda, která se valila ulicemi historického centra města. Ve středu byly všechny obchody zavřené, otevřené zůstaly jen lékárny. Radnice Petrópolis vyhlásila stav nouze a třídenní státní smutek.