Nový Zéland zrušil evakuaci nařízenou kvůli hrozbě tsunami, lidé se mohou vrátit domů

Nový Zéland zrušil předchozí příkazy k evakuaci obyvatel vydané na východním pobřeží Severního ostrova kvůli hrozbě ničivé vlny tsunami po trojici čtvrtečních zemětřesení. „Největší vlny už přešly“ a „všechny evakuované osoby se smějí vrátit“, oznámila podle agentury AFP vládní agentura pro zvládání mimořádných událostí NEMA.

Na Novém Zélandu, Nové Kaledonii a Vanuatu uprchly před možným nebezpečím desítky tisíc lidí do bezpečí na výše položená místa ve vnitrozemí, ale až dosud nebyla žádná velká vlna zpozorována.

Americké středisko pro varování před tsunami podle agentury AP rovněž odvolalo výstrahu pro Havaj, vydanou po zemětřesení u Nového Zélandu.

Ještě dříve odvolalo výstrahu pro Americkou Samou v jižní části Tichého oceánu, kde na poplach vyzváněly zvony vesnických kostelů a výstrahy zněly z amplionů policejních a hasičských aut. Lidé zde nechtěli nic riskovat poté, co při tsunami v roce 2009 přišlo o život 34 lidí. Ale malé vlny byly zaznamenány jen u hlavního města ostrovního království Tonga.

Výstrahu před tsunami vydalo ve čtvrtek večer i Peru, ale bez příkazu k evakuaci lidí z tři tisíce kilometrů dlouhého pobřeží.

Nový Zéland během čtvrtka zasáhla tři zemětřesení. To třetí, o síle 8,0 stupňů, zasáhlo Kermadekovy ostrovy. Dříve seismologové ve stejné oblasti naměřili otřesy o síle 7,4 stupně a ještě dříve otřesy o síle 7,2 stupně. Zatím nebyla hlášena žádná zranění ani škody na majetku.