Nový český eurokomisař? Čím dřív, tím líp.

Brusel - Vzhledem k odložení voleb na pozdější termín se zřejmě urychlí výběr nového eurokomisaře. Dnes na to v Bruselu poukázal ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Politické strany dosud chtěly vybrat nového eurokomisaře až po volbách, nyní to ale chtějí udělat co nejdříve. Navíc, čím dřív bude nový eurokomisař vybrán, tím lepší resort možná obsadí.

„Po rozhodnutí Ústavního soudu a zejména pak poté, co se odehrálo v Parlamentu České republiky, kdy se ten termín voleb oddaluje, tak to samozřejmě vytváří úplně nové podmínky pro projednávání otázky výběru našeho komisaře,“ řekl Füle.

„Jestliže doteďka politické strany trvaly na tom, že k výběru má dojít až po volbách, které byly stanoveny na říjen, myslím, že teď samy začínají chápat, že s tím novým uvažovaným termínem se musíme této otázce věnovat co nejdříve,“ poznamenal ministr.

Štefan Füle navíc zdůraznil, že případné oddálení výběru nového eurokomisaře by mohlo znamenat, že se sníží šance na nějaký významnější resort, který by mohl český zástupce obstarávat.

Füle je přesvědčen, že ČR ještě může získat v EK nějakou významnější oblast. Je ale třeba co nejrychleji určit, kdo bude post zastávat, a také vyřešit otázku ratifikace Lisabonské smlouvy.