"Ne mým jménem." Muslimové v Itálii protestují proti terorismu

Stovky muslimů se v sobotu zúčastnily dvou manifestací proti terorismu, které se konaly v Římě a Miláně. Cílem akcí bylo podle organizátorů vyjádřit solidaritu s oběťmi nedávných atentátů v Paříži a zároveň nesouhlas s pácháním násilí ve jménu islámu.

„Poselství je jasné: Teroristé nesmějí pokračovat v útocích ve jménu muslimů nikde na světě,“ uvedl Abdellah Redouane, který stojí v čele Islámského kulturního střediska v Římě. Účastníci demonstrace nesli transparenty s nápisy jako „Korán je proti násilí“, „My nejsme nepřítel“, „Islám znamená mír“ či „Solidarita s pařížskými oběťmi“.

„Ne terorismu, ano mešitám“

Hlavním heslem manifestací bylo „Ne mým jménem“, které odkazuje na celosvětové akce muslimů, kteří odsuzující teroristické činy spáchané ve jménu jejich víry. Obě demonstrace ve dvou největších italských městech se konaly za zvýšeného dohledu policie.

Muslimové v Římě demonstrují proti terorismu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Giuseppe Ciccia

„Ne terorismu, ano mešitám,“ shrnul poselství manifestací Davide Piccardo z asociace, která zastřešuje muslimské organizace v Itálii. Zároveň vyzval k většímu porozumění a otevřenosti vůči umírněnému islámu a k „tvrdému zákroku proti znepokojivé islamofobii“.

V úterý se bude podobná demonstrace konat také v Benátkách. Bude navíc spojena s pohřbem osmadvacetileté obyvatelky města, která je jednou ze 130 obětí pařížských atentátů.