Na německé železnici skončila stávka, problémy ale budou celý den

Německou železnici v pátek dopoledne ochromila stávka. Ta sice v 11:00 podle plánu skončila, problémy ale potrvají celý den. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) oznámily, že první dálkové spoje vypraví až odpoledne. Železniční společnosti po celém Německu předem vyzývaly cestující, aby v pátek pokud možno vůbec necestovali. Stávkuje se i na německých letištích.

Situace v Německu se dotkla i cestujících v České republice, dálkové vlaky Českých drah (ČD) jezdily do poslední stanice na českém území. Regionální vlaky pak byly v běžném provozu jen v Česku.

„Konec stávky je plánován na 11:00, ale s okamžitým obnovením provozu nelze počítat. Vlaky mohou mít zpoždění,“ vysvětloval v pátek ráno na berlínském hlavním nádraží jeden z pracovníků drah několika lidem, které stávka očividně překvapila.

Stávka v 11:00 skutečně skončila, jak oznámily železniční a dopravní odbory EVG a také DB. Podle EVG se do akce zapojilo na 23,5 tisíce železničářů. Německé dráhy uvedly, že dálkové vlaky se začnou postupně rozjíždět od 13:00. Stávka se dotkla i spojení Berlína s Prahou. Rychlík z Berlína do české metropole v 11:16 nevyjel a cestující museli vyčkat až na ten další ve 13:16.

DB přislíbily, že udělají vše, aby provoz regionálních a městských vlaků co nejrychleji obnovily. „I po skončení stávky ale musejí zákazníci počítat s nepravidelnostmi,“ uvedly Deutsche Bahn, podle kterých bude v pátek odpoledne a večer vypraveno asi devadesát procent pravidelných vlaků.

Německou železnici ochromila dopolední stávka (zdroj: ČT24)

Někteří cestující si stěžují, že o protestu nevěděli

Na hlavní nádraží v Berlíně v době ranní špičky přišlo nezvykle více lidí, než tomu bylo za předešlých stávek. Byli mezi nimi nejen cizinci, ale i Němci. Uváděli, že o stávce nevěděli, takže je zastavená železniční doprava zaskočila.

Překvapen naopak nebyl seniorský pár, který chtěl jet do braniborského města Rathenow. „O stávce víme, ale třeba nějaký vlak nakonec pojede. V nejhorším počkáme do jedenácti,“ řekl ráno senior, který se představil jako Oswald.

Zatímco většina cestujících, kteří na berlínské hlavní nádraží přišli, okolnosti stávky chápala, dvojice žen z Rakouska neskrývala rozladění. „Jsem opravdu rozhořčená. O stávce jsem nevěděla a teď nás jeden železničář poslal na lavičku. Máme sedět a čekat, nic víc nám neřekl,“ prohlásila. Jet chtěly obě ženy do Mnichova a s sebou měly velké kufry.

Vlaky stály po celém Německu

Problémy nezasáhly jen Berlín, kde dopoledne nevyjely ani soupravy městské železnice S-Bahn, vlaky stály po celém Německu.

Například bavorská televizní stanice BR informovala, že na hlavním nádraží v Mnichově žádné vlaky dopoledne nejezdily a že v hale postávali zaskočení cestující s velkými kufry. V Mnichově stejně jako v Berlíně dopoledne zůstala informační přepážka DB uzavřená. Cedule, která o uzavřených přepážkách na místě informovala, odkazovala cestující na internetové stránky dopravce.

Na německé železnici se naposledy stávkovalo celý den před třemi týdny. Nynější akci, za kterou stojí železniční a dopravní odbory EVG, dráhy kritizují jako zbytečnou, neboť vyjednávání pokračuje. Zástupci zaměstnanců požadují mimo jiné zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes patnáct tisíc korun).

Stávkují i německá letiště

Už druhým dnem musejí desítky tisíc cestujících počítat také se zrušenými lety na německých letištích v Hamburku, Kolíně nad Rýnem / Bonnu a Düsseldorfu, kde pokračuje výstražná stávka odborů Verdi. K protestu se přidali také zaměstnanci na letištích ve Stuttgartu a Karlsruhe / Baden-Badenu. Dopady mohou pocítit i cestující z České republiky, neboť na pátek byly odřeknuty spoje mezi Prahou a Düsseldorfem a Kolínem nad Rýnem / Bonnem.

Důvodem výstražné stávky je spor odborů Verdi se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS). Odbory žádají zvýšení příplatků za práci o víkendech, o svátcích a v noci a chtějí také upravit tarifní pravidla o odměnách za přesčasy. Další kolo zatím neúspěšného vyjednání bude za týden.