Na Krymu vybuchly sklady munice a paliva i letiště

Okupační úřady na Krymu evakuovaly okolí muničního skladu, odkud jsou hlášeny exploze. Šéf okupační správy je dal do souvislosti s údajným dronovým útokem na poloostrov. Že provedla útok na muniční sklad na Krymu, oznámila i ukrajinská armáda. Obyvatelé Krymu hovoří také o výbuchu na letišti a ve skladu pohonných hmot, píše Ukrajinska pravda. Na Krymském mostě byla zhruba na hodinu přerušena silniční doprava. Při ostřelování na jihu Ukrajiny zemřel podle ruského ministerstva obrany novinář, další pracovníci médií pak utrpěli zranění.

Úřady na Krymu evakuovaly oblast do pěti kilometrů od muničního skladu, z nějž jsou hlášeny výbuchy. „V důsledku nepřátelského dronového útoku došlo k detonaci v muničním skladu. Bylo rozhodnuto o evakuaci obyvatel v okruhu pěti kilometrů do provizorních ubytovacích míst. Aby se minimalizovala rizika, bylo také rozhodnuto o přerušení provozu krymské železnice,“ uvedl šéf okupační správy Sergej Aksjonov. Večer podle médií ohlásil obnovení provozu po železnici.

Obyvatelé Krymu hlásili v sobotu dopoledne i další výbuchy z letiště nebo skladu pohonných hmot. V té době byl také zhruba na hodinu uzavřen Krymský most.

Následky údajného útoku Aksjonov neupřesnil. Ukrajinská armáda uvedla, že v Krasnohvardijském okrese na Krymu zničila ruské vojenské sklady a sklad ropy. Neuvedla však, jak útok provedla.

V noci na pondělí byl terčem útoku Krymský most. Omezil provoz, zahynuli při něm dva lidé. Moskva i z tohoto útoku obvinila Kyjev. V pátečním videoprojevu na aspenském bezpečnostním fóru promluvil o Krymském mostě i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Řekl, že jej Rusové využívají k dodávkám munice. „To se děje denně,“ uvedl. Podle Zelenského byl most, který označil za „nepřátelské zařízení“, postaven v rozporu s mezinárodními zákony a všemi platnými normami. „Takže je to pro nás pochopitelně terč. A terč, který přináší válku, nikoli mír, musí být neutralizován,“ podotkl také.

Ukrajinské akce v ruském týlu způsobily, že ruská armáda začíná pociťovat nedostatek munice, a tím slábne i ruské ostřelování ukrajinských pozic, z 90 v předchozích dnech na pátečních 69, uvedla v televizi mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil Natalija Humenjuková podle serveru RBK-Ukrajina.

Na Ukrajině zemřel ruský novinář, tvrdí tamní ministerstvo

Při ostřelování na jihu Ukrajiny zemřel podle moskevského ministerstva obrany jeden ruský novinář, další tři utrpěli zranění. Agentura RIA Novosti s odvoláním na místní ruské úřady uvedla, že o život přišel její zpravodaj. Kromě třiatřicetiletého zpravodaje Rostislava Žuravljova, který podlehl zraněním při převozu do nemocnice, byl při ostřelování zraněn fotoreportér téže agentury a novinář a kameraman televize Izvestija, uvádějí list Kommersant a agentura TASS.

Současně byl na východě Ukrajiny při ruském ostřelování zraněn kameraman stanice Deutsche Welle (DW), informovala tato německá stanice, podle níž zranění jejímu spolupracovníkovi způsobila ruská kazetová munice.

Také ruské ministerstvo tvrdí, že ukrajinské síly použily k ostřelování skupiny ruských novinářů ve vsi Pjatychatky v ukrajinské Záporožské oblasti kazetovou munici. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

O ves Pjatychatky bojují ruské a ukrajinské jednotky, podle zpráv z posledních dnů přechází střídavě z rukou jedné strany do rukou druhé.