Hurikán Helene nad USA zeslábl, úřady se ale obávají katastrofálních záplav

Hurikán Helene udeřil na Floridu (zdroj: ČT24)

K pobřeží Floridy dorazil hurikán Helene, oznámilo kolem 5:30 SELČ americké Národní hurikánové středisko (NHC), které bouři před úderem na pevninu klasifikovalo jako hurikán čtvrté kategorie z pětistupňové škály s rychlostí větru až 225 kilometrů v hodině. Později živel zeslábl na první stupeň, podle NHC je však stále velmi nebezpečný a může dál zabíjet, zatímco se posouvá dál do vnitrozemí směrem k Georgii. Úřady se obávají, že by na jihovýchodě USA mohl způsobit katastrofální záplavy. Guvernér Floridy Ron DeSantis informoval o jedné oběti a později varoval, že zřejmě budou další. Bez dodávek elektřiny je milion lidí.

O život podle DeSantise přišel člověk, který cestoval v automobilu a na jeho vůz se zřítilo dopravní značení. Další dva mrtví jsou hlášeni ve státě Georgia po možném úderu tornáda, které s hurikánem souvisí, napsala agentura AP. Bez dodávek elektřiny je na Floridě už nyní kvůli silnému větru přes milion domácností a podniků.

„Až se Floriďané zítra ráno (v pátek) probudí, je velmi pravděpodobné, že budou další ztráty na životech,“ uvedl DeSantis. „A určitě dojde i ke ztrátám na majetku,“ dodal.

Úřad šerifa v okrese Taylor před příchodem hurikánu vydal podle stanice Fox News „morbidní varování“ obyvatelům, kteří neuposlechnou výzvu k evakuaci. „Pokud jste se vy nebo někdo z vašich známých rozhodli neevakuovat, napište si prosím na ruku nebo nohu své jméno, datum narození a důležité informace permanentním fixem, aby vás v případě smrti bylo možné identifikovat a informovat rodinu,“ uvedl úřad v prohlášení.

Příchodu hurikánu předcházel silný déšť a záplavy

Nad pevninu se střed bouře dostal v řídce osídlené floridské oblasti Big Bend, kterou před rokem zasáhl hurikán Idalia. Už před tím, než hurikán Helene dorazil k pevnině, voda zaplavila na některých pobřežních místech Floridy silnice.

Kolem 01:00 místního času (7:00 SELČ) hurikán Helene podle NHC zeslábl na hurikán druhého stupně s rychlostí větru 177 kilometrů v hodině. Nacházel se asi šestnáct kilometrů na jihozápad od města Valdosta a posouval se na severovýchod směrem k jižní Georgii rychlostí 41 kilometrů v hodině.

Navzdory tomu, že je Helene nyní klasifikován jako hurikán druhého stupně, je stále velmi nebezpečný a provází ho velmi silný vítr, varovalo NHC. „Je to velmi nebezpečná život ohrožující situace,“ uvedlo středisko s tím, že by lidé neměli opouštět místa, kam byli evakuováni.

Stav nouze

Guvernéři několika amerických států včetně Floridy, Georgie nebo Alabamy vyhlásili před příchodem hurikánu v jimi spravovaných regionech stav nouze.

Silný déšť podle Reuters bičuje kromě Floridy také části států Georgia, Jižní a Severní Karolína nebo Tennessee. Úřady vyzvaly obyvatele, aby se řídili pokyny k povinným evakuacím. Vláda ve Washingtonu dopředu schválila vyhlášení nouze ve třech státech a zpřístupnila jim tak federální pomoc, oznámil Bílý dům.

Helene je už čtvrtým hurikánem, který letos zasáhl americkou pevninu. Stejný nebo větší počet hurikánů udeřil v USA za posledních více než sto let pouze pětkrát, přičemž rekordem je šest hurikánů z roku 1886, uvedl odborník na hurikány Philip Klotzbach z Colorado State University.