Mezinárodní policejní tým rozbil vyděračský gang hackerů

Německá policie ve spolupráci s kolegy z Europolu, Ukrajiny a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) rozbila mezinárodní gang počítačových zločinců, který léta vydíral velké společnosti a instituce, a přišel si tak na desítky milionů eur (řádově stovky milionů korun). Informovala o tom agentura AP.

Policie v západoněmeckém Düsseldorfu uvedla, že se podařilo odhalit identitu jedenácti lidí napojených na skupinu, která ve světě internetového zločinu fungovala od roku 2010. Jednou z jejích největších obětí byla Univerzitní klinika v Düsseldorfu, jejíž počítače ransomware (škodlivý program) DoppelPaymer napadl v roce 2010. Žena, která potřebovala urgentní lékařskou péči, tehdy zemřela poté, co musela být převezena do nemocnice v jiném městě.

Dirk Kunze, šéf oddělení kyberkriminality policie Severního Porýní-Vestfálska, řekl, že na celém světě se podařilo zjistit nejméně 601 obětí gangu, včetně 37 v Německu. Skupina se zaměřovala na „lov tučných kořistí“, řekl Kunze, a prováděla profesionální náborové akce, při kterých lákala nové členy na sliby placené dovolené.

Po zájemcích o „práci“ chtěla reference týkající se počítačových zločinů, jichž se dopustili v minulosti. Policie podle Kunzeho letos 28. února provedla razie zároveň v Německu a na Ukrajině, při kterých získala důkazy a zadržela několik podezřelých. Další tři podezřelí, z nichž dva jsou Rusové, se zadržet nepodařilo, protože jsou mimo dosah evropských orgánů.