Merkelová, FDP, Zelení. Začalo vyjednávání o nové německé vládě

V Berlíně začalo vyjednávání o nové německé vládě. Zástupci konzervativní unie CDU/CSU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se separátně sešli se svobodnými demokraty (FDP) a posléze i se Zelenými. Očekává se, že fáze předběžných rozhovorů bude trvat několik týdnů. Nesourodá koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a Zelených dosud na celoněmecké úrovni nikdy nevznikla.

Spory panují kolem klíčových témat, jako je omezení emisí, budoucnost průmyslu, bezpečnostní politika, reforma Evropské unie nebo migrace.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Jednání deseti představitelů CDU/CSU a šesti politiků FDP, kteří se v poledne sešli v bezprostřední blízkosti Spolkového sněmu, trvalo zhruba dvě hodiny. Jeho účastníci v krátkém vyjádření pro média hovořili o dobré, konstruktivní nebo věcné atmosféře. Najít shodu mezi konzervativní unií a liberály by ani podle odborníků neměl být velký problém.

Výrazně složitější může být dosáhnout kompromisu mezi Zelenými na jedné straně a CSU a FDP na straně druhé, například v otázkách uprchlické, energetické nebo evropské politiky.

Odpovídá tomu i vyjádření šéfa CSU a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který po asi tříhodinové schůzce CDU/CSU a Zelených poznamenal, že jednání budou ještě složitější, než čekal. Generální tajemník křesťanských demokratů Peter Tauber vyjádřil sice optimismus, zároveň ale řekl, že cesta k nalezení řešení v otázkách, které strany rozdělují, je poměrně dlouhá. Podobně se vyjádřil i Michael Kellner ze Zelených, který úvodní schůzku označil za dobrou a konstruktivní. 

Zpravodaj ČT: Bez ústupků se jednání o koalici v barvách jamajské vlajky neobejdou (zdroj: ČT24)

Strany si nejprve vyjasní priority

Takzvané sondovací rozhovory budou ve čtvrtek pokračovat setkáním FDP a
Zelených. Na pátek je plánována první společná schůzka všech stran. Při těchto úvodních diskusích jde podle pozorovatelů především o to, aby strany spíše než rozdíly hledaly shodu a aby si vyjasnily, které oblasti a témata považují za prioritní.

Z vyjádření politiků už je ale zřejmé, že vyjednávání o nové koalici bude složité a že se může protáhnout i na několik měsíců. „Je nám jasné, že to nebudou jednoduché rozhovory,“ nechala se v pondělí slyšet Merkelová, která vládu sestavuje už počtvrté.

Rozhovory, které začaly až tři a půl týdne po parlamentních volbách, neusnadňuje ani fakt, že žádný z politiků nemá s podobnou koalicí na celoněmecké úrovni zkušenosti. Vládu, v níž by zasedalo tolik různých politických uskupení, měla spolková republika naposledy v 50. letech minulého století. Situace v poválečném západním Německu byla ale tehdy zcela odlišná.

Další koaliční varianty chybí

Úspěšnému sestavení kabinetu na druhou stranu nahrává pragmatismus Merkelové i dalších zúčastněných politiků, zjevná připravenost svobodných demokratů a Zelených vstoupit do vlády i momentální absence jakékoli jiné alternativy. Sociální demokraté (SPD) se po propadu v zářijových volbách rozhodli odejít do opozice, a žádná jiná realistická většina než vícečlenná koalice tak nyní ve Spolkovém sněmu není.

Když budou sondovací rozhovory úspěšné, začnou strany jednat o konkrétním vládním programu. Tato druhá fáze vyjednávání by mohla trvat přinejmenším několik dalších týdnů.

Merkelová i šéf CSU Seehofer věří, že koaliční smlouva bude na světě do Vánoc. Jisté to ale zdaleka není. Když se strany na vzniku koalice domluví, bude ji ještě muset potvrdit stranický sjezd v případě CDU a CSU a hlasování všech straníků v případě Zelených a FDP.