Medvědi na Kamčatce žerou horníky

Moskva - Tlupa hladových medvědů minulý týden sežrala dva zaměstnance platinových dolů na ruské Kamčatce. Horníci odmítají ze strachu před třicítkou divokých zvířat chodit do práce. Na místo už byl povolán tým lovců, kteří mají příkaz medvědy zastřelit.

Ochránci životního prostředí uvádějí, že nadměrný rybolov připravuje medvědy o jejich přirozenou potravu. Vyhladovělá zvířata pak začínají být agresivnější a za potravou se vydávají blíž k lidským příbytkům.

Kamčatský medvěd hnědý (Ursus arctos) patří k největším na světě. Dospělí samci dorůstají až tří metrů a vážit mohou až 700 kilogramů. Navzdory své velikosti dokážou vyvinout rychlost až 48 kilometrů v hodině. Na Kamčatce jich žije odhadem 16 000.

Vydáno pod