Maršál Tantáví si udrží židli i v nové egyptské vládě

Káhira – Polní maršál Muhammad Husajn Tantáví zůstává ministrem obrany i v nové egyptské vládě, kterou poprvé povedou islamisté. Tantáví byl od loňského 11. února do letošního 30. června předsedou Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF), která řídila Egypt po pádu režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Moc nyní přebírá tým islamisty Muhammada Mursího, který jako kandidát Muslimského bratrstva zvítězil v nedávných prezidentských volbách. Vláda Híšáma Kandila se má poprvé sejít v sobotu.

V novém kabinetu kromě staronového ministra obrany zůstanou i někteří další členové dosavadní vlády podporované armádou, včetně ministrů zahraničí a financí. Složení kabinetu oznámil egyptský premiér Híšám Kandil. 

Vláda má 35 členů, ještě dnes její členové složí přísahu a v sobotu se poprvé sejdou na zasedání. Kandil označil svou vládu za „lidovou“ a vyzval obyvatele, aby se sjednotili a čelili společně vážným výzvám, kterým Egypt čelí.

Příchod k moci fundamentalistického a kdysi zakázaného Muslimského bratrstva vyvolalo v západních metropolích rozpaky a obavy. Mursí ale ve středu ujistil amerického ministra obrany Leona Panettu, že nové egyptské vedení bude směřovat zemi k plné demokracii. Mursí a Tantáví při setkání s Panettou v Káhiře také slíbili, že Egypt bude dále spolupracovat s USA v boji proti islámské teroristické síti al-Káida.

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)