Lijáky v Brazílii komplikují záchranné práce. Opět způsobily sesuvy půdy

Záchranné týmy už čtvrtý den prohledávají trosky domů brazilského města Petrópolis. Kvůli záplavám zapříčiněným silnými dešti a následným sesuvům půdy v oblasti zahynulo nejméně 120 místních obyvatel. Mezi oběťmi je i třináct děti. Dalších 116 lidí se pohřešuje, informuje brazilský server G1.

Ve čtvrtek večer místního času se v hornatém Petrópolisu nedaleko Ria de Janeiro opět silně rozpršelo. Liják způsobil další sesuv půdy, kvůli kterému úřady evakuovaly jednu z městských čtvrtí. Kvůli obavám z dalšího uvolnění zeminy záchranáři přerušili pátrání po obětech.

Na identifikaci mrtvých a nalezení pohřešovaných úzkostlivě čekají jejich blízcí. Žena jménem Joyce brazilské televizní stanici sdělila, že nemůže najít svou tetu. „Myslíme si, že je pohřbená tady,“ ukázala směrem k návalům bahna. Muži, který se představil jako Matheus, se za pomoci přátel po dvou dnech podařilo najít tělo jeho otce.

Záchranáři objevili čtyřiadvacet přeživších. Přes sedm set lidí vyhledalo pomoc ve školách a kostelech, kde místní úřady zřídily pomocná stanoviště.

Ve městě, kde žije asi 300 tisíc obyvatel, v úterý během několika hodin napršelo tolik srážek, kolik obvykle za celý únor, vyplývá z údajů meteorologické agentury MetSul. Guvernér státu Rio de Janeiro Cláudio Castro oznámil, že město zažilo nejhorší přívalové deště od roku 1932.

Voda v úterý odplavila auta i autobusy a přívaly bahna zablokovaly ulice a zdevastovaly domy. Následky rozsáhlých sesuvů půdy jsou vidět na satelitních snímcích. Na sociálních sítích se objevilo video dvou autobusů, které rychle pohltila voda, zatímco se z nich jejich pasažéři snažili uniknout.