Republikáni ve Sněmovně reprezentantů prosadili návrh impeachmentu na Bidenova ministra kvůli situaci na hranicích

Republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby, tedy impeachmentu, na ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase, píší tiskové agentury. Republikáni šéfa resortu, který má ve vládě prezidenta Joea Bidena na starosti migraci, obviňují z vyvolání krize na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Obžalobu nyní musí schválit americký Senát.

Jedná se o první situaci za skoro 150 let, co Kongres rozhoduje o ústavní žalobě vůči ministrovi. Sesazení šéfa resortu je však velice nepravděpodobné, a to vzhledem k demokratické většině v Senátu, poznamenala agentura AFP.

Biden kritizoval obvinění ministra jako „malichernou politickou hru“. „Historie se nebude dívat vlídně na republikány ve Sněmovně reprezentantů za jejich do očí bijící akt protiústavního stranictví,“ uvedl šéf Bílého domu podle agentury AP.

Agentura označila hlasování za výsledek odhodlání republikánské většiny potrestat Bidenovu administrativu za situaci na hranicích a odčinit neúspěch z minulého týdne. Tehdy velmi těsná většina předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona neschválila návrh impeachmentu na Mayorkase, protože se proti němu postavili i tři republikáni.

Návrh schválila těsná většina

Nyní návrh žaloby prošel v poměru 214 ku 213 hlasům. Mayorkas čelí obvinění ve dvou bodech, a to že „úmyslně a systematicky“ odmítl prosadit stávající imigrační zákony nebo že porušil důvěru veřejnosti tím, že údajně lhal Kongresu a tvrdil, že hranice je bezpečná.

Bezpečnost na hranicích se dostala na vrchol předvolební agendy, kdy exprezident Donald Trump, který vede v souboji o republikánskou nominaci do prezidentských voleb, trval na tom, že zahájí „největší domácí deportační operaci v americké historii“, pokud se znovu stane šéfem Bílého domu.