Když kus svršku pomáhá. Na La Palmě prodávají charitativní trička

Horizont ČT24: Charitativní trička na pomoc lidem zasaženým sopkou na La Palmě (zdroj: ČT24)

Erupce sopky na Kanárském ostrově La Palma pokračuje už šest týdnů. Několik místních organizací začalo vyrábět a prodávat charitativní trička a další zboží na podporu obyvatel, kterým láva zničila domovy nebo živobytí.

„Chceme tím říct, že La Palma odolá. Stále je to jen kapka v moři pomoci lidem, které to zasáhlo,“ říká Pedro Garcia, manažer jedné tiskárny v Los Llanos de Aridane, která tiskne trička potištěná směrovkami, připomínající donedávna prosperující vesnice na ostrově.

Celý zisk jde na pomoc obětem. Za krátkou dobu se těchto triček rozprodaly víc než dva tisíce, každé za deset až dvanáct eur.

„Máme z těch triček velkou radost, už jsme je vyprodali několikrát. Tašky také. Měli jsme víc než tisíc kusů a všechny jsou pryč,“ řekl majitel dalšího obchodu, který tyto charitativní suvenýry nabízí, Carlos Cordero.

Carlos trička se vzorem mapy ostrova a lidského řetězu ve tvaru srdce přidal ke zboží ve svém butiku, protože měl pocit, že tak pomůže nejrychleji.

 „Až tohle skončí, pro nás to bude teprve začátek. Momentálně žijeme ve veliké nejistotě,“ doplnil Garcia.

Život místním znepříjemňuje láva i popel

Láva z vulkánu Cumbre Vieja začala vytékat 19. září. Od té doby pohltila přes dva tisíce domů, tisíce lidí se musely evakuovat. V posledních dnech sílí i spad sopečného popela, který vše pokrývá černým kobercem.

„I když nemám potíže s dechem, cítím to a bolí mě hlava. Říkají, že vzduch je v pořádku, ale stejně je to cítit,“ komentovala situaci obchodnice z ostrova Yesena Martinová.

Odborníci nedokážou předpovědět, jak dlouho ještě bude vulkán ostrov La Palma sužovat. V polovině týdne ale začali registrovat první známky, že intenzita jeho aktivity mírně slábne.