Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.

„Nic nenaznačuje, že by erupce mohla rychle skončit, i když je to nejvroucnější přání všech,“ řekl Torres a své tvrzení opřel o názor vědců. „Jsme vydáni té sopce na pospas a jen ona může rozhodnout, kdy to skončí,“ dodal.

Láva vytéká z kráteru sopky od 19. září, zalila území 742 hektarů a zničila už skoro dva tisíce domů. Díky včasné evakuaci zhruba sedmi tisíc lidí se podařilo situaci zvládnout bez lidských obětí. La Palma je domovem 83 tisíc lidí. Podle satelitních snímků je zničeno 60 kilometrů silnic.

Erupce sopky na La Palmě
Zdroj: Susana Vera/Reuters

Letištní operátor Aena oznámil, že z naplánovaných 38 letů je 22 zrušeno, ale letiště zůstává v provozu. Sopka chrlí kouř a popel do výšky několika kilometrů a podle agentury AP bylo za sobotu a neděli zrušeno 56 letů.

Ekonomika ostrova stojí na pěstování banánů a na cestovním ruchu. Vláda už přislíbila miliony eur na obnovu poničené infrastruktury.