Karel III. ruší veřejná vystoupení, částečně ho zastoupí princ William

Události: Nemoc Karla III. (zdroj: ČT24)

Rakovina britského krále Karla III. zasáhne do jeho veřejných vystoupení a povinností, panovník ale bude pokračovat v administrativní práci nebo soukromých schůzkách. Část povinností by měl převzít následník trůnu princ William, zahraniční cesty krále se pravděpodobně odloží, případně zcela zruší.

O diagnostikování rakoviny britskému panovníkovi informoval Buckinghamský palác v pondělí. Pětasedmdesátiletý monarcha na doporučení lékařů odloží veřejné akce a započal s léčbou.

Typ rakoviny, kterou Karel III. trpí, Buckinghamský palác nespecifikoval, avizoval ale, že v důsledku diagnózy se panovník zřekne řady veřejných povinností, zatímco jiné budou odloženy. Palác se jménem krále omluvil a britskou veřejnost ujistil, že Karel III. „se těší na plnohodnotný návrat, co nejdříve to bude možné“.

Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský o diagnóze Karla III. (zdroj: ČT24)

Do té chvíle bude Karel III. nadále vykonávat některé své povinnosti, například ty administrativní nebo soukromé audience. Už ve středu se sejde s premiérem Rishim Sunakem na pravidelném setkání, jež se v Buckinghamském paláci koná každý týden. Sunak už potvrdil, že se jednání uskuteční podle plánu.

Úloha britského panovníka je symbolická a ceremoniální, ačkoliv je hlavou státu, zůstává politicky neutrální. Denně od vlády obdrží pověstnou červenou schránku, v níž nachází přehled důležitých setkání a dokumentů, které vyžadují králův podpis. I tento kufřík by Karel III. měl nadále dostávat.

Například cesty do zahraničí se ale podle The Times pravděpodobně odloží nebo zcela zruší. Karel III. měl v plánu návštěvu Austrálie a Kanady, v Samoe se měl zúčastnit jednání vlád Commonwealthu.

Následník William a rádci

Přirozeným „náhradníkem“ v případě královy indispozice je následník trůnu, tedy princ William, není ale sám.

Ve veřejných povinnostech má pokračovat králova choť Camilla, zřejmě vystoupí více do popředí. Zapojí se i další členové královské rodiny – oficiálně indisponovaného panovníka mohou v některých rolích zastoupit takzvaní státní poradci neboli dva či více členů rodiny. BBC konstatuje, že tuto úlohu na sebe může vzít Camilla, William, princezna Anne nebo princ Edward a další. Nepředpokládá se ale, že by v této roli byli viděni princové Harry a Andrew.

The Times podotýkají, že Williama nečeká lehký návrat do práce. Williamova manželka princezna z Walesu Kate se na konci ledna vrátila z nemocnice, zotavuje se po blíže neupřesněné operaci a ke svým povinnostem se podle médií nevrátí dříve než po Velikonocích.

Stranou měl ještě nějakou dobu zůstat i William, jeho kancelář už ale avizovala, že se ke svým povinnostem vrátí předčasně. Zároveň se očekává, že William si do diáře přidá kromě svých závazků právě také některé otcovy, ačkoliv Buckinghamský palác ještě oficiálně neinformoval o plánech seniorních členů královské rodiny.

Ve středu Williama podle The Times čekají dvě oficiální akce. V hradu Windsor má předávat vyznamenání, večer se pak zúčastní nadační večeře ve prospěch letecké záchranné služby.

Králova kancelář připomněla, že princ William převzal záštitu nad několika charitami zabývajícími se rakovinou.

Karel se v úterý odpoledne přesunul do venkovského sídla Sandringham na východě Anglie, informovala britská média. Podle nich se před odjezdem krátce setkal se svým mladším synem Harrym, který za otcem přiletěl do Londýna ze Spojených států.