Jemenský prezident se vrátil do vlasti

Saná - Jemenský prezident Sálih se po třech měsících léčení vrátil do země ze Saúdské Arábie. Uvedla to tamní státní televize. Sálih se zotavoval ze zranění po červnovém pokusu o atentát. Opozice organizuje od ledna protesty, při kterých žádá prezidentův odchod. Za posledních 5 dní při nich zemřelo přes 100 lidí. Po poledni prezident vyzval znepřátelené tábory k příměří a dialogu. Na severu metropole Saná si ale dnes nové ozbrojené střety vyžádaly nejméně 18 mrtvých.

„Prezident vyzývá všechny politické i vojenské strany k příměří. Prolévání krve nelze zastavit jinak než dialogem a jednáním,“ říká v prohlášení prezident Alí Abdalláh Sálih. Ten by se měl dnes zúčastnit schůze své vládní strany Všeobecný lidový kongres. Spekuluje se, zda se tady nerozhodne předat moc.   

Sálihovi odpůrci přivítali prezidenta tím, že svolali nové protesty po dnešních poledních modlitbách. Hlavním požadavkem opozice je Sálihovo odstoupení. Prezident ale odmítá odstoupit a podepsat dohodu o předání moci. Po dobu své nepřítomnosti vyjednáváním pověřil viceprezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)