Je čas zastavit ničivou ruskou válku, řekl Zelenskyj lídrům zemí skupiny G20

Je čas zastavit ruskou agresi vůči Ukrajině, řekl prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na summitu hospodářsky nejsilnějších států světa G20 na indonéském ostrově Bali. K ukončení ruské války vyzval i hostitel summitu, indonéský prezident Joko Widodo. Podle agentury DPA státy v usnesení ze summitu ruskou invazi odsoudí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který na summitu reprezentuje Moskvu, později v úterý kontroval slovy, že Kyjev si pro mírová jednání stanovuje nerealistické podmínky. V úterý odpoledne DPA informovala, že Lavrov již z akce odjel.

„Jsem přesvědčen, že nyní nastal čas, kdy ruská ničivá válka musí a může být zastavena,“ řekl Zelenskyj na uzavřeném jednání skupiny G20. Agentury AFP a Reuters získaly anglický přepis jeho projevu.

V něm Zelenskyj popsal svůj plán na nastolení míru a „záchranu tisíců životů“: Nedůvěřovat Rusku, netolerovat jeho jaderné hrozby a provést úplnou výměnu zajatců. Válka by podle něj měla skončit „spravedlivě“ a na základě Charty OSN a mezinárodního práva. Kyjev dlouhodobě deklaruje, že je ochoten jednat s Moskvou o příměří pouze pod podmínkou, že se ruské síly zcela stáhnou z Ukrajiny.

Zelenskyj navrhl také prodloužit na neurčito dohodu mezi Ukrajinou, Ruskem, OSN a Tureckem, která Kyjevu umožňuje vyvážet z ukrajinských přístavů obilí a další zemědělské produkty. Mezinárodní společenství by se podle Zelenského mělo rovněž zaručit za „radiační bezpečnost“ v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

„Prosím, zvolte cestu vůdcovství. Společně jistě najdeme vzorec pro mír,“ dodal ukrajinský prezident. Podle Lavrova projev Zelenského svědčí o tom, že nenaslouchá radám západních zemí. Čím déle bude Kyjev odmítat jednání, tím bude dosažení dohody podle šéfa ruské diplomacie složitější.

Lavrovovo tvrzení odmítl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Je to Rusko, kdo napadl Ukrajinu. Je to Rusko, kdo ostřeluje naše města raketami a páchá genocidu tak, že ničí energetickou infrastrukturu,“ napsal Podoljak na Twitteru. „Právě kvůli Lavrovově veřejné manipulaci a neochotě přestat zabíjet tato válka stále pokračuje,“ dodal.

Lavrov si před novináři rovněž postěžoval na „přetrvávající překážky ohledně vývozu ruského obilí a hnojiv na světové trhy“, Organizace spojených národů ale podle něj pracuje na jejich odstranění. 

Widodo: Máme odpovědnost vůči národům světa

Indonéský prezident Widodo na úvod summitu G20 varoval před novým rozdělením světa na vzájemně nepřátelské části.

„Máme odpovědnost vůči národům světa,“ apeloval na ostatní účastníky summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa. „Neměli bychom rozdělovat svět na dva různé tábory. Nesmíme dopustit, aby svět upadl do další světové války,“ uvedl v souvislosti se soupeřením mezi státy, které podle něj sílí čím dál více.

Se zjevným odkazem na Rusko a jeho invazi na Ukrajinu indonéský prezident dále uvedl, že státy by měly dodržovat mezinárodní zásady. „Musíme válku ukončit. Dokud válka neskončí, bude obtížné dostát naší zodpovědnosti za budoucí generace,“ dodal s tím, že země G20 nesmí v tomto ohledu selhat.

DPA: Závěrečné usnesení odsoudí ruskou agresi

Členové skupiny G20 se krátce před zahájením summitu dohodli na znění závěrečného usnesení, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Podle zdrojů agentury DPA se západním státům podařilo do prohlášení prosadit pasáž, která odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu.

„Měli bychom se pokusit využít setkání G20 k tomu, abychom přesvědčili všechny partnery, aby na Rusko vyvíjeli větší tlak,“ citovala agentura Reuters Michela před zahájením dvoudenní vrcholné schůzky. Řekl také, že ukončení „nesmyslné války“ ze strany Ruska je nejlepším způsobem, jak vyřešit energetickou a potravinovou krizi ve světě.

Michel uvedl, že shoda na závěrečném komuniké byla nalezena na úrovni vyjednavačů. Podle DPA se jim podařilo překonat počáteční odpor Moskvy a dostat do usnesení ostré odsouzení ruské invaze na Ukrajině. Ta má být v textu označena jako válka, a nikoliv jako speciální vojenská operace, jak agresi vůči Ukrajině oficiálně nazývá Kreml.

Vysoce postavený představitel americké vlády uvedl, že se jedná o důrazné odsouzení většiny členů skupiny G20. Důraz byl při vyjednávání kladen na vytvoření co nejširší koalice v rámci skupiny G20, čehož bylo podle něj dosaženo. Konečný souhlas Moskvy s návrhem textu vnímá americký představitel jako známku toho, že Rusko již v otázce Ukrajiny nemůže počítat s podporou Číny.

Podle agentury Reuters se do návrhu usnesení promítlo, že většina členů G20 důrazně odsuzuje válku, ale existují různé pohledy. Usnesení má rovněž ocenit obilnou dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů a export ruských plodin a hnojiv. Zásadní je podle návrhu textu dodržování mezinárodního práva a upevňování mezinárodního systému, který zajišťuje mír a stabilitu, zmiňuje Reuters.

Práce na společném prohlášení ze summitu G20 je podle Lavrova téměř hotová a text by měl být schválen ve středu. „Naši západní kolegové se snažili všemi možnými způsoby toto prohlášení zpolitizovat a dostat do něj slova, která by naznačovala odsouzení akcí Ruska jménem celé G20, včetně nás,“ řekl Lavrov. Nyní předloha obsahuje jak západní, tak ruský pohled na válku na Ukrajině, pochvaluje si. „Řekněme jasně, že v této věci se neshodujeme. Na Ukrajině probíhá hybridní válka, již rozpoutal Západ, který se na ni léta připravoval,“ podotkl ke konfliktu Lavrov.

Součástí usnesení má být také zmínka o nepřípustnosti použití jaderných zbraní, na níž se v pondělí na svém prvním osobním setkání shodl americký prezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Kritizovali také ruské vyhrůžky použitím jaderných zbraní ve válce proti Ukrajině.

V rámci summitu se sešel Lavrov se svým čínským protějškem. Čínský ministr zahraničí Wang I mu podle agentury Reuters řekl, že jako rozumný a zodpovědný oceňuje postoj Moskvy, podle které je nepřípustná jaderná válka. „Čína zaznamenala, že Rusko v poslední době potvrzuje dlouhodobý postoj, že jadernou válku nelze vyhrát, a proto nikdy nesmí být vedena, což je rozumný a zodpovědný přístup,“ citovala čínského ministra zahraničí oficiální agentura Nová Čína.

Agentura Reuters poznamenala, že vyjádření šéfa čínské diplomacie přichází v době, kdy se Spojené státy a jejich evropští spojenci snaží Peking přimět k tomu, aby využil své partnerství s Ruskem a přinutil ho ukončit válku na Ukrajině.

Důsledky konfliktu překračují hranice Evropy, míní Macron

Se Si Ťin-pchingem se později sešel také francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Twitteru v úterý ráno napsal, že oba státníci vyzývají k respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

„Důsledky tohoto konfliktu překračují evropské hranice. Překonáme je těsnou spoluprací mezi Francií a Čínou,“ podtrhl Macron, podle kterého jsou Francie a Čína odhodlány se zasadit o „ukončení eskalace“ a vzhledem k důsledkům války na Ukrajině „podporovat nejzranitelnější ekonomiky, dekarbonizovat naše ekonomiky a přičinit se o ochranu biodiverzity“.

Svět se podle Macrona nesmí rozdělovat. „Svět potřebuje spojit síly, aby odpověděl na tyto výzvy: obnovit mír, konat ve prospěch klimatu a biodiverzity, prokázat solidaritu v krizích,“ napsal francouzský prezident.

V rámci summitu se čínský prezident potkal také s australským premiérem Anthonym Albanesem. Byla to po několika letech první bilaterální schůzka vysokých představitelů obou zemí, mezi nimiž panují napjaté vztahy.

„Existují mezi námi rozpory a Austrálie se nevzdá svých hodnot a svých zájmů, ale naše bilaterální vztahy jsou důležité,“ řekl Albanese. „Obě strany pracují na stabilizaci oboustranně prospěšných vztahů založených na vzájemném respektu,“ dodal.

Britský premiér Rishi Sunak pro změnu v úterý představitelům skupiny G20 řekl, že šéf Kremlu Vladimir Putin měl být připraven se na summitu světovým lídrům postavit. Odchod ruských jednotek z Ukrajiny by podle Sunaka znamenal „největší změnu“ ve světových záležitostech. Informoval o tom list The Guardian. Sunak jako barbarskou válku na Ukrajině odsoudil na úvodním zasedání summitu, kterého se místo Putina účastní za Rusko Lavrov.

„Především bych chtěl ještě jednou velmi jasně říci, že nejúčinnějším způsobem, jak dosáhnout oživení světové ekonomiky, je ukončit válku Ruska proti Ukrajině,“ řekl při zahájení summitu německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že bude pokračovat v rozhovorech s Putinem, aby nalezl řešení, které by vedlo ke konci konfliktu.

Tématy i pandemie či klima

Kromě tématu ruské agrese vůči Ukrajině a jejím globálním dopadům chce indonéské předsednictví jednání na summitu věnovat také obnově globální ekonomiky po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám.

Členy skupiny G20 jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené státy, Turecko a Evropská unie. Přizvány jsou ale i další země či mezinárodní organizace.