Japonsko čekají předčasné volby, oznámil nový předseda vládní strany

Nový předseda japonské vládní Liberálně demokratické strany (LDP) Šigeru Išiba v pondělí oznámil, že hodlá vyhlásit předčasné parlamentní volby na 27. října. Chce tak učinit poté, co bude v úterý jmenován premiérem, informovala agentura AP. Volby se tak uskuteční rok před původně plánovaným termínem.

„Je důležité, aby novou vládu lidé co nejdříve posoudili,“ řekl Išiba na tiskové konferenci v tokijském sídle LDP.

Sedmašedesátiletý Išiba v úterý na pozici premiéra nahradí Fumia Kišidu, který do funkce nastoupil v říjnu 2021. V polovině letošního srpna Kišida kvůli korupčním skandálům LDP a nízké podpoře oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení ve vnitrostranických volbách.

Išiba byl v pátek zvolen předsedou LDP a vystřídal tak právě Kišidu. V důsledku této změny se Išiba stane i novým předsedou kabinetu. O premiérovi rozhoduje parlament. Vzhledem k tomu, že vládní koalice ovládá obě komory, má Išiba pozici jistou.

Bývalý ministr obrany Išiba zvítězil v boji o vedení LDP na pátý pokus. Mnozí jeho parlamentní kolegové ho považují za potížistu, protože se často vzpírá politice strany. V pátek se zákonodárcům z LDP omluvil za své „nedostatky“, napsala agentura Reuters.