Japonsko povede Išiba. Chce asijské NATO a nezávislý Tchaj-wan

Horizont ČT24: Nový japonský premiér (zdroj: ČT24)

Japonská vládní Liberálně demokratická strana (LDP) si za svého nového předsedu zvolila někdejšího ministra obrany Šigerua Išibu. Informovala o tom agentura AP, podle které se politik stane příští týden japonským premiérem. V hlasování, v němž rozhodovali zákonodárci a řadoví členové strany, kandidovalo rekordních devět kandidátů včetně dvou žen.

O premiérovi rozhodne příští týden japonský parlament, kde ale vládní koalice ovládá obě komory. Išiba má tak pozici jistou, píše AP.

Bývalý ministr obrany v čele kabinetu i strany nahradí stávajícího předsedu Fumia Kišidu, který nastoupil do úřadu v říjnu 2021. V polovině letošního srpna kvůli korupčním skandálům LDP a nízké podpoře oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení ve vnitrostranických volbách.

Vlk samotář a vnitřní kritik strany, který chce nezávislost na USA

Išiba zvítězil ve druhém kole hlasování, ve kterém se utkal s ministryní hospodářské bezpečnosti Sanae Takaičiovou. Oba usilovali o předsednické křeslo už v roce 2021, Išiba i několikrát předtím. Po čtyřech neúspěšných pokusech se tak tento sedmašedesátiletý muž, který sám sebe označuje za „vlka samotáře“ ujímá vedení strany, která Japonsku vládla po většinu posledních sedmi desetiletí.

Do parlamentu se poprvé dostal v roce 1986 po krátké kariéře v bankovnictví, odstupujícím premiérem Kišidou byl ale vytlačen do pozadí, a tak se z něj postupně stal opoziční hlas ve straně. Odmítal například navyšování využívání jaderné energie nebo svou stranu kritizoval za to, že nedovoluje manželským párům používat různá příjmení.

I když má mnoho kritiků z řad zákonodárců, během čtyřiceti let v politice se mu podařilo získat důvěru většiny řadových straníků. Je považován za intelektuála a odborníka na bezpečnostní politiku. V tomto ohledu zastává asertivnější roli Japonska, které omezí svou závislost na svém dlouholetém spojenci USA v oblasti obrany. Tento postoj by podle analytiků mohl vztahy s Washingtonem zkomplikovat.

Mimo jiné také navrhl asijskou verzi vojenské aliance NATO. Je zastáncem nezávislosti demokratického Tchaj-wanu, který Čína považuje za své území. V minulosti opakovaně tvrdil, že Japonsko by mělo mít schopnost vyrábět jaderné zbraně, nemusí je ale vlastnit. Tvrdě se vyjadřoval například vůči Severní Koreji.

LDP se dlouhodobě potýká s korupčními skandály ohledně získávání finančních prostředků, do kterých bylo zapleteno přes osmdesát jejích zákonodárců. Kišida kvůli tomu odvolal z vedoucích funkcí ve straně řadu ministrů a dalších představitelů, rozpustil stranické frakce a přijal zákon zpřísňující kontrolu financování politických stran. Kroky ale ztracenou podporu nepřinesly, píše agentura AP.

Vedoucí katedry asijských studií Metropolitní univerzity Praha Michal Kolmaš pro ČT připomenul cit nového premiéra pro venkovské regiony a ekonomické i bezpečnostní zkušenosti. Je považován za důvěryhodného centristického politika. Straníci očekávají, že povede stát „klidným způsobem“ a mohl by v příštích volbách v roce 2025 přitáhnout i hlasy středových voličů.

Kolmaš soudí, že se mu zřejmě nepodaří výrazně oživit japonskou ekonomiku, která posledních třicet let stagnuje nebo jen mírně roste. Mohl by však například přesměrovat více zdrojů do regionů.

Michal Kolmaš o dění v Japonsku (zdroj: ČT24)